Bei regulat lapte dimineta si iti petreci dupa-amiezele degustand iaurt. Meniu tau e plin de lactate si totusi te intrebi daca ai destul calciu. Una din patru femei si un barbat din opt, toti cu varste de peste 50 de ani, sufera de osteoporoza. Pentru ca boala se instaleaza tacit te poti trezi direct cu fractura de os cauzata de lipsa acuta de calciu. E timpul sa acorzi mai mare atentie calciului deoarece ajuta atat inima cat si muschii sa functioneze corect. Acum ca am stabilit ca avem nevoie de calciu, sa vedem si de unde il luam. Trebuie sa stii ca foarte importanta este si capacitatea de absorbtie a calciului din alimente. Evident, principala sursa e reprezentata de lactate. Cand mergi la cumparaturi strecoara in cos lapte, iaurt si branzeturi. Toate contin calciu care se absoarbe rapid in organism. Surse vegetale de calciu si magneziu Totusi aveti grija cum combinati alimentele, unele ar putea incetini capacitatea corpului de a absorbi calciul. La fel cum unele pot inlesni aceasta capacitate. Vinovate de absorbtia greoaie a calciului in organism sunt alimentele care contin oxalate. Pe “lista neagra” se afla fructele de padure, prunele, spanacul, patrunjelul, berea, cola si migdalele. De exemplu: o jumatate de cana de spanac gatit contine 122 de miligrame de calciu, dar capacitatea de absorbtie a organismului va fi aproape de zero din cauza ca spanacul contine multi oxalati. Daca vrei sa iti iei calciul din legume, ar trebui sa le alegi pe cele cu continut scazut de acid oxalic, scrie livestrong.com. Pe lista se numara broccoli si mustarul. Datele arata ca nu reusim sa ne asiguram necesarul zilnic de calciu. Tu ai destul calciu ? Daca nu, ai aflat ce trebuie sa mananci.