Vitamina C este una din vitaminele esentiale. Este un antioxidant puternic, un aliat al sistemului imnuitar, intervenind in procesele de respiratie celulara, este vitala pentru sanatatea oaselor, previne aparitia ridurilor, prin stimularea productiei de colagen si inca multe altele. Intrebarea care s epune este unde gasesti vitamina C pentru a acoperi din surse naturale necesarul zilnic si chiar mai mult decat atat. Vitamine si minerale Trebuie spus ca vitamina C nu se poate stoca in organism, astfel ca pentru toate procesele in cursul carora este necesara vitamina C, aceasta trebuie adusa din alimentatie, in mod constant. In plus, un aport crescut de vitamina C, care depaseste doza zilnica este benefic, si stimuleaza procesele de respiratie celulara, fiind foarte eficienta in combaterea inflamatiilor. Daca te gandesti ca lamaia si portocala sunt cap de lista, afla ca exista alte alimente – fructe si legume, mult mai bogate in vitamina C. Papaia Ardeiul gras Broccoli Capsnile Kiwi Conopida Varza de Bruxelles Pepenele galben Cartofii dulci Citricele (toate) Papaia. Un fruct mic are 100 de miligrame de vitamina C, iar o ceasca de piure de papaia trece de 140 de miligrame. Ardeiul gras. Un ardei gras rosu are 190,3 miligrame de vitamina C, iar una de ardei verde 119,9 miligrame. Broccoli. Daca nici acum nu te-ai convins cat de sanatos este broccoli, afla ca o portie (150 de grame) are in jur de 130 miligrame de de vitamina C. Capsunele au intr- portie (adica in 140-150 grame) circa 86,6 miligrame de vitamina C. Kiwi. 1-2 fructe aduc aproape 140 de miligrame de vitamina C. Conopida. O portie (150 de grame), are circa 130 de miligrame de vitamina C. Varza de Bruxelles merita salutata si pentru cantitatea de vitamina C. Intr-o cana sunt 50 de miligrame de vitamina C la care se adauga vitamina A, magneziu si fier din belsug. Pe lista mai punem pepenele galben si cartofii dulci care fiecare in parte au peste 50 de miligrame de vitamina C in 100 de grame, scrie huffingtonpost.com. Adaugam, evident citricele toate si indemnul de a consuma cel putin doua din legumele si fructele din lista, in fiecare zi. Doza zilnica de vitamina c necesara zilnic este de 1000 de miligrame, dar poate ajunge fara nici un fel de efecte secundare si pana la 2000 de miligrame.