Totul despre ceaiuri

Totul despre ceaiuri

Verde, negru, din flori si frunze, parfumat, puternic, catifelat sau aspru, amar sau dulceag, acrisor sau picant, ceaiurile captiveaza simturile. Consumat simplu, cu zahar sau miere, cu lamaie sau lapte, ceaiul din plante este un elixir al vietii. Va spunem totul despre ceaiuri. Sau aproape totul.

In general vorbind, unele din componentele ceaiurilor, catechinele (sau taninuri), polifenolii, derivati din flavonoide (substantele naturale continute de plante) ajuta si protejaza inima, controleaza concentratia de colesterol din sange, regleaza nivelul glucozei, previne si intarzie imbatranirea cerebrala si contribuie eficient la diminuarea depozitelor de grasimi. In functie de compozitie, ceaiurile stimuleaza sau diminueaza apetitul stimuleaza tonusul psihic si reprezinta o importanta sursa de antioxidanti.

Pentru a te simti bine, pentru a beneficia de o anumita stabilitate fizica, organismul are nevoie sa fie ajutat sa elimine ceea ce il polueaza pe interior. Faci curat in casa, macar o data pe saptamana, nu? De cate ori faci insa curat, intr-un an la tine in organism? Bogatia de antioxidanti din ceaiuri este capabila sa anihileze toxinele din organism, si sa protejeze corpul de agresiunea factorilor externi.

Un consum constant de ceaiuri din plante si de ceai verde si negru poate ajuta intr-o dieta la scaderea in greutate si reprezinta o de crestere a capacitatea de aparare a organismului in fata bolilor.

Pe langa faptul ca este o bautura sanatoasa, ceaiurile din plante, in general, si cele verzi si negre, in special, sunt un un moment de placere. Ceaiul negru, rezultat din fermentarea ceaiului verde este deosebit prin gustul lui, in timp ce, de departe, cel mai sanatos este cel verde, nefermentat, special prin aroma si gustul putin amar. Deosebit de bun pentru sanatate este cel verde, fiind o “magazie” de antioxidanti. Japonezii beau si un ceai “albastru”, denumit si Oolong, care rezulta din fermentarea partiala a ceaiului verde. Calitatea si gustul depinde de multi factorii, de la soi, pana la modul de uscare si de momentul culegerii.

Daca este vorba despre ceaiurile verzi si negre, regulile de preparare a ceaiului sunt foarte importante. Ceaiul iti va darui toata aroma lui doar daca va fi corect preparat. De exemplu ceaiul negru este mai putin pretentios decat cel verde sau cel albastru, unde apa trebuie sa aiba  o anumita temperatura. Ceaiurile de plante si cele medicinale au si ele reguli de preparare stricte pe care trebuie sa le respecti, pentru ca doar in acest mod ai posibilitatea de a “scoate” toate beneficiile din plante.

Decoctul nu este tot una cu infuzia, iar cantitatea de apa si de planta trebuie respectata, pentru ca ceaiul sa aiba gust, aroma si eficienta, daca este vorba de cele medicinale. 
 
Nu toate ceaiurile se prepara la fel. Ceaiurile verzi se prepara cu apa in jur de 75-80 de grade, iar cel negru cu apa la 90 de grade. Ceaiurile tari (negre), trebuie lasata sa infuzeze 1-2 minute, in timp ce varianta verde, mai fina, are nevoie de 3-4 minute. Timpul de infuzare scade daca folosesti o cantitate mai mare de ceai.

Infuzia este cea mai folosita metoda. Infuzia se obtine prin oparirea plantei cu apa. Trebuie folost doar un vas cu smaltul perfect intreg. Timpul de infuzare este specific fiecarui tip de ceai. Unele plante se pot prepara doar prin infuzie deoarece prin fierbere principiul lor activ dispare. Teiul, musetelul, menta se prepara doar prin infuzie, la fel si ceaiul verde si negru.

Decoctul este procedeul prin care planta se amesteca cu apa rece, apoi totul se pune la fiert, un anumit interval de timp. Decoctul se strecoara si eventual se completeaza cu apa calda. Frunzele, florile se fierb 10 – 15 minute, iar cojile si radacinile 30 – 40 de minute.

La fel de importanta ca planta si calitatea acesteia este si apa. Cea mai buna este apa cu pH7.  

Respecta indicatiile de preparare in ceea ce priveste cantitatea de planta si de apa. Nu folosi pentru fierberea apei de ceai decat un vas curat, care are exclusiv aceasta destinatie. Nu amesteca in ceai cu nimic metalic, pentru ca savoarea acestuia se va altera. Foloseste instrumente de lemn (de bambus) sau linguritele de portelan, scrie psychologies.com.

Vasul in care se infuzeaza ceaiurile negre si verzi nu se spala. Se clatesc cu apa calda si atat. Nu folosi detergent sau alte produse de curatat. Depunerile de pe peretii vasului sunt garantia unui ceai special.