E greu sa alegi prajitura perfecta pentru Sfantul Andrei. Dar pentru ca este primul din seria Sarbatorilor de Iarna trebuie onorat cum se cuvine. Asa ca am ales o prajitura care miroase a iarna, si a Craciun, si care poate sa fie facuta din nou si pentru sarbatorile care urmeaza, tort ganache cu sare. Pentru bunatatea asta ai nevoie de 200 de grame de faina, o lingurita de praf de copt, 200 de grame de zahar brun, 100 de grame de unt, un ou mare sau doua mai mici, 150 de mililitri de lapte, o lingurita de esenta de vanilie, doua albusuri, o lingura de cacao, trei linguri de zahar (in plus), 75 de grame de ciocolata neagra, 50 de grame de unt, un varf de lingurita de sare de mare. Pregateste o tava rotunda cu pereti detasabili. Unge bine tava si pudraz-o cu putina faina. Combina, intr-un vas, faina, pudra de cacao, cu praful de copt. Amesteca untul cu jumatate din catitatea de zahar. Amesteca bine untul cu zaharul si adauga esenta de vanilie. Adauga oul si amesteca foarte bine. Pune in amestecul de unt cu zahar alternativ faina si laptele, in doua-trei reprize. Amesteca bine dupa fiecare in parte si termina cu faina. Bateti albusurile spuma cu un mixer la viteza mare. Adauga restul de zahar si bate inca cateva minute pana ce acesta se dizolva complet. Pune albusurile in amestecul de baza. Omogenizeaza incet. rastoarna aluatul in tava pregatita si coace blatul la foc moale, in cuptorul bine incins pentru 25-30 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasa blatul sa se receasca in tava 10 minute, apoi scoate-l si aseaza-l pe un gratar de sarma pentru a se racorii complet. Pune ciocolata si untul intr-un vas la microunde, un minut, dar amesteca o data la fiecare 15 secunde. Toarna ciocolata pe tort si lasa-o sa se intareasca. Presara uniform cateva cristale de sare de mare. La multi ani sarbatoritilor zilei!