Se vorbeste uneori despre ele, dar exista oare grasimile bune? In general, grasimile din mancaruri au o reputatie negativa. intr-adevar, exista grasimi care sunt daunatoare pentru organism. Exista, insa, si tipuri care sunt benefice pentru tine. Cum le poti integra pe cele bune in meniu, si cum le poti reduce pe cele rele? “in primul intai, trebuie sa stim care sunt tipurile de grasimi, care sunt diferentele dintre ele si, mai ales, unde le gasim pe fiecare”, spune Rodica Tenu, nutritionist Unilever Food Solutions. Grasimile saturate in cantitati mari, ele contribuie la cresterea colesterolului din sange, astfel ca ajung sa cauzeze probleme de sanatate. Grasimile saturate se gasesc in unt, untura, ulei de palmier si de cocos, in carne (grasimea de culoare alba pe care o vezi pe carnea rosie si sub pielea carnii de pasare) si produse animale precum lactatele. Grasimile nesaturate Acestea sunt considerate sanatoase si se impart in doua categorii: mononesaturate si polinesaturate. Chiar si asa, ele trebuie consumate cu moderatie. Se gasesc in multe uleiuri precum cel de susan, de floarea-soarelui, de rapita si de masline, dar si in produsele pe baza de aceste uleiuri (margarina, dressinguri si maioneza). De asemenea si pestele uleios (scrumbia, sardinele si somonul) contine multe grasimi polinesaturate. Acizii grasi esentiali Exista doi acizi grasi polinesaturati care sunt nutrienti esentiali: omega 3 si omega 6. Se numesc „esentiali” pentru ca nu pot fi produsi de organismul nostru, asadar trebuie consumati din alte resurse in mod regulat. Grasimile prelucrate Acestea se intalnesc in cantitati mici in lactate (lapte, branza, unt) si sunt partial prezente in grasimile hidrogenate. Sunt periculoase si merg mana in mana cu un nivel ridicat al colesterolului. Colesterolul Colesterolul poate insemna doua lucuri: fie cantitatea de colesterol prezenta in sange care se masoara pentru a indica starea de sanatate a organimului, fie cantitatea de colesterol intalnita in mancarea pe care o consumam. Se intalneste cel mai des in oua, maruntaie si scoici. Desi nivelul de colesterol din mancare nu este foarte ridicat, este recomandat ca aceste alimente sa fie consumate moderat. Cum sa eviti grasimile nesanatoase? „incearca sa consumi mancaruri gatite cu cat mai putin ulei, asa ca, cere-i chelnerului sa iti inlocuiasca cartofii prajiti cu unii la cuptor, iar untul cu un ulei vegetal”, spune Rodica Tenu. “Nu ezita sa-l intrebi daca uleiul pe care il foloseste este de floarea-soarelui, soia sau porumb. Acestea sunt ideale deoarece contin in special grasimi polinesaturate. Este bine de stiut si ca uleiul de rapita este o alternativa buna la uleiul de masline”, adauga nutritionista UFS. Data viitoare cand iti comanzi o salata, incearca sa le eviti pe cele cu dressinguri cremoase cu smantana pentru ca sunt nesanatoase. Alege o salata la care sa adaugi doar ulei sau otet. Desi grasimea are cea mai mare valoare calorica dintre toate componentele din mancare, consumata moderat, nu constituie un risc pentru sanatatea ta. Avand in vedere aceste informatii, iti va fi mai usor sa iti dai seama ce feluri de mancare sunt indicate in dieta zilnica si, mai ales, care sunt grasimile bune si care sunt cele pe care sa le eviti. Rodica Tenu, nutritionist Unilever Food Solutions.