Mic indreptar pentru savurarea vinului spumant

|Jeanette |
Mic indreptar pentru savurarea vinului spumant

Vinul spumant se bea rar: In principiu, vinul spumant se bea pe stomacul gol, la masa, in compania oricarui fel delicios, dar si dupa. Se bea intr-o companie placuta cu familia, colegii si sefii, sarbatorind succese, infrangeri, aniversari, sfinti, case de piatra, copii frumosi, nunti de hartie, argint, aur, platina, creditul la banca, „udarea” noilor achizitii, ca sunt case, masini sau pur si simplu posete, plasme sau telefoane destepte. Se poate bea fara motiv, cu prietenii, pentru a transforma o simpla discutie intr-o dezbatere spumoasa. Se savureaza pentru a marca clipa cu iubitul sau iubita, cu amantul, amanta, sotul, sotia…  Se bea singur, daca esti fericit sau chiar trist, obosit sau pur si simplu prea incantat de viata. Vinul spumant se bea rar… din sete pentru viata.

Se spune ca fiecare vin spumant spune o poveste. Aceasta nu e o simpla zicala: bauturile catifelate servite in pahare flute sunt vinuri capricioase, in spatele carora se ascund retete si tehnologii elaborate in ani de devotament si munca, stapanite in timp de cei mai desavarsitii experti ai licorilor bahice.

Cum se bea vinul spumant

Putini sunt cei care stiu ca vinul spumant se serveste la inceputul unui eveniment pentru ca este un bun digestiv si pregateste stomacul pentru festinul culinar pe cale sa inceapa. Spre deosebire de vinul normal, care trebuie deschis si lasat o vreme “sa respire”, cel spumant se desface atunci cand este servit, si isi pastreaza astfel prospetimea.

Cat despre temperatura potrivita pentru a fi savurat, e simplu: cu cat mai rece, cu atat mai bine! “Temperatura optima de servire este cuprinsa intre 6 si 10 grade celsius. Pentru ca vara presiunea dintr-o sticla de vin spumant poate ajunge la 8 atmosfere, adica de doua ori presiunea din roata unui autobuz, este recomandat sa eviti sa deschizi o sticla ce nu a fost racita in prealabil – nu vei ramane cu prea mult lichid in sticla”, spune somelierul Marian Timofti. Mai mult, paharele, care trebuie sa fie de sampanie, nu vor fi  racite niciodata in prealabil, altfel nu se va mai forma spuma de la suprafata.

Cum se obtine vinul spumant

Vinul din care se face spumantul trebuie sa fie de foarte buna calitate – orice imperfectiune a acestuia se va vedea ulterior in bautura finala. Pentru a obtine vinul spumant, vinul atent selectionat este pus la fermentat, pentru a doua oara,  in sticla timp de un an, uneori doi ani. Dupa refermentare, sticlele, puse initial in pozitie orizontala, sunt pozitionate pe rasteluri cu capul in jos si sunt invartite cate o optime in fiecare zi pana cand resturile de drojdii ramase in urma fermentarii se depun in dop. Acest procedeu se numeste “remuage” si dureaza 30-45 de zile. Cand lichidul din sticla este limpede, dopul temporar ce strange impuritatile rezultate in urma fermentarii este indepartat printr-un procedeu numit degorjare. Produsul rezultat este completat cu “licoarea de dozaj” sau “licoare de expeditie”, o ultima tusa care incheie procesul de productie si da gustul specific fiecarui tip de vin spumant.

CONCURS – Castiga 3 sticle de vin spumant Zarea 100 Brut Natur – editie speciala!

Cu ce mancaruri asociem vinul spumant

In functie de amestecul de struguri folosit pentru producerea vinului si de licoarea de expeditie, vinul spumant poate fi asociat cu diferite mancaruri. Pentru ca, in functie de tip, spumantul are diferite note si o aciditate diferita, ar trebui sa te informezi in prealabil despre preparatele potrivite.

Spre exemplu, Zarea 100 Brut Natur este un spumant elaborat, catifelat la gust, cu bule fine si un buchet de sticla elaborate, care poate fi servit cu fructe de mare sau preparate pe baza de peste (la abur, de pilda). Pentru pestele pregatit la gratar insa, ar fi potrivit un vin spumant fermentat in rezervor, cu note de afumat, pamantiu, lemnos. Demisecul ZAREA Crystal Collection se asociaza preparatelor cu carne alba (pui, curcan) si celor servite cu garnituri de orez sau piure (pentru ca amidonul continut de acestea da un gust dulceag) ori cu sosuri grase. ZAREA Diamond Rose merge foarte bine cu somonul (atata timp cat nu este afumat). Pentru deserturi fainoase sau cremoase, se potriveste sampania dulce, de exemplu ZAREA Crystal Collection Dulce.

Cum alegi un vin spumant? “Inainte sa il cumperi, citeste eticheta ca sa vezi care a fost metoda prin care a fost obtinut. Cea mai apreciata este fermentarea in sticla, adica metoda traditionala de producere a vinului de acest fel”, adauga somelierul Marian Timofti. Cat despre continutul de alcool, in general este acelasi, astfel ca acestui aspect nu ii trebuie acordata o atentie speciala. In schimb, de numarul paharelor ar trebui tinut cont – asta ca garantie a unor Sarbatori linistite!

 

Distribuie articolul pe: