De la o varsta frageda, japonezii sunt invatati sa "manance cu ochii", iar aceasta emfaza pe deliciile vizuale se dezvolta in toate domeniile vietii, in Japonia: cultura a "dragutului" ( culture of cute ). Televiziunea pentru copii si-a ales creat eroii pe baza unor alimente, si acestia sunt cei mai iubiti din Japonia. Un favorit ar fi Anpanman (Omul Paine), al carui cap e facut dintr-un rulou umplut. Anpanman umbla prin tara, salvand copii saraci de la infometare – ii lasa sa-l muste de cap :-)). Mai are cativa prieteni, tot din paine. Deja observati ce diferenta imensa culturala este in primul rand in ideea grafica a personajelor, fata de Europa sau America. Obsesia de a avea mancare draguta, sau mai bine zis de a crea "dragutul" din mancare culmineaza cu personajul Hannari Tofu, ati ghicit, o superdraguta bucata de tofu care in Japonia a dat lovitura. Papusi de plus care imita tofu, deci, se gasesc la orice colt de strada. Dincolo de exagerarile pe care unui european le poate gasi oricand in cultura japoneza, realitatea ramane ca in Japonia esti obisnuit de mic ca mancarea sa fie frumoasa, ceea ce contribuie semnificativ la sanatatea organismului care asociaza satietatea si cu alte tipuri de senzatii. Primul lucru pe care il faci, ca japonez, e sa vezi daca mancarea iti place sau nu. Pe langa asta, copii japonezi primesc la scoala un pranz excelent, numit kyushoku. Servit tuturor scolarilor intre clasa a intaia si a sasea, acest pranz standardizat are si un rol de a calma tensiunile intre copii. In felul acesta, nu mai exista pericolul ca unii copii sa rada de mancarea altora. Ce e foarte important la aceste pranzuri insa este ca sunt intotdeauna din ingrediente cultivate local si sunt pregatite integral in scoli. Sunt pline de imaginatie si multi copii cer acasa mancarea de la scoala. Este un tablou interesant al educatiei si obiceiurilor japoneze privitoare la mancare, dar extrem de indepartat de tot ceea ce cunoastem ca obiceiuri occidentale. Putem doar sa ne inspiram si sa ne adaptam modul de viata: am putea incepe prin a face mancarea copiilor cat mai draguta.