Am nevoie de multi carbohidrati, si multe din mancarurile din care ii iau merg perfect cu sos. Voiam sa incerc ceva nou, si am gasit asta: sos de ceapa caramelizata. A ajuns pe site fiindca e absolut delicios, si trebuie sa il preparati macar odata. Nu va luati dupa retetele care spun ca se poate preapara si cu supa de ceapa la plic – produsul finit nu are nicio legatura. Cand ceapa este calita timp mai indelungat, iuteala dispare si sucul ei incepe sa se caramelizeze. Devine dulce, de culoare maro inchis si extrem de aromata. Daca o caliti (cu minim de ulei de masline, in teflon) adaugand o lingurita de otet balsamic si un varf de lingurita de zahar brun, se prepara nu doar repede si sanatos, dar si superaromat. Singurul lucru care cere timp la aceasta reteta e sa toci ceapa si sa o caramelizezi, dureaza aproape o ora cu totul, dar in timpul ce se caleste ceapa mai poti face si altceva. Ingrediente pentru sos de ceapa caramelizata: 2-3 cepe galbene, mari, tocate marunt pe un suport de pe care se poate scurge si sucul ulterior) 1 lingurita ulei de masline 1 ingurita otet balsamic sare, piper 1 smantana mica 1 plic maioneza 1 lingurita sos Worcester 2 catei de usturoi tocat Mod de perparare sos de ceapa caramelizata Incalziti tigaia de teflon, adaugati uleiul pana se topeste pe fundul tigaiii, si apoi ceapa. Caliti la foc mediu timp de 10 minute. Daca ceapa da semne ca se usuca, adaugati cate o lingura de apa. Dupa 10 minute, adaugati zaharul, otetul, sarea si piperul. Lasati focul mic si caliti, neacoperit si amestecand din cand in cand, timp de inca 30 de minute. Cand e gata, lasati-l sa se raceasca. Aceasta baza se poate pregati si cu o zi inainte, si tine la frigider. Intr-un castron maricel, adaugati smantana, maioneza si ceapa caramelizata, amestecand, si adaugati treptat sosul si usturoiul. Amestecati cu mixerul pana cand devine omogen. Serviti rece sosul de ceapa caramelizata. Si cu chipsuri, parerea me ๐