Greseli de utilizare a pernei

|Jeanette |
Greseli de utilizare a pernei

Cum alegi o perna buna? Ideal ar fi sa te duci intr-un magazin si sa incerci perna care crezi ca iti place sa vezi daca te simti bine pe ea, pentru ca pernele nu pot fi returnate ulterior! Sa zicem ca ati fost in magazin si ti-ai gasit perna ideala, nu prea tare, nu prea moale, nu prea mare si nici prea mica…
Prima greseala care se face este de a pune o perna buna intr-o fata de perna mai mica ca dimensiuni sau de alta forma! Pentru ca sa nu patesti asta trebuie sa iti stii dimensiunile fetelor de perna de acasa.

De ce e nevoie de acest amanunt? Pentru ca odata ajunsa acasa vei vedea ca daca ai o fata de perna mai mica ca dimensiuni ca perna pe care ai crezut-o ideala si o indesi in ea perna devine mai dura, mai putin pufoasa si va tine capul mai sus ca de obicei. Asta se intampla si atunci cand ai o perna buna acasa si cumperi o lenjerie noua cu dimensiuni standard dar perna nu este standard (sau este dar pentru alt brand).

Sfat de utilizare a unei perne bune – daca iti cumperi o perna noua cumpara si 3 fete de perna pe dimensiunea recomandata de producator si nu taia eticheta pe care sunt specificate dimensiunile pernei ca o sa uiti si nu vei sta niciodata cu ruleta sa o masori dupa un an sau cand vrei vrea alta perna sau alta fata de perna pentru ea.


O alta greseala frecventa este modul de utilizare a pernei. Perna, prin definitie trebuie sa umple spatiul dintre cap si planul patului, dar in functie de partea pe care dormi ai nevoie de alte tipuri de perna.
Indiferent daca ti-ai ales perna buna sau nu, daca pui umarul pe ea cand te culci capul va sta mai jos decat normal si te poti trezi cu dureri de ceafa de aceeasi parte (daca dormi pe o parte).

Daca capul sta prea sus pe perna, indiferent de pozitia de somn, pot aparea si dezvolta o serie de probleme de ceafa sau de torace! Daca pozitia pernei fata de umar este buna dar te duci prea sus in pat si perna se sprijina de tablia patului, in somn poate sa iti ridice capul prea sus si te poti trezi cu dureri la baza craniului. Daca dormi pe o parte si perna este bine pozitionata deasupra umarului dar peste noapte o sa bagi mana sub perna capul iar va fi mai sus putand genera aceleasi probleme.

Daca dormi cu fata in sus si folosesti o perna mult prea inalta atunci, in timp, te vei cocosa iar zona toracica superioara o vei simti din ce in ce mai rigida. Daca dormi pe burta si ai capul pe perna se va roti coloana prea tare in ax si te poti trezi cu un torticolis – nu vei mai putea inclina sau roti capul de partea opusa.  Atentie deci atat la duritatea si consistenta pernei cat si pozitia de somn si cum o folosesti!


Daca te trezesti cu dureri de cap sau cu un torticolis atunci ai nevoie de o perna buna, dar si de un kinetoterapeut!

Articol de Claudiu Andron, kinetoterapeut

http://facebook.com/CabinetKinetoterapie

Distribuie articolul pe: