Produsele romanesti

|Jeanette |
Produsele romanesti

De mult s-a incercat scoaterea in evidenta a produselor romanesti in magazine, iar mai nou sunt raioane speciale, s-au deschis chiar supermarketuri in jurul acestui concept. Fiecare dugheana care are produse asa zis "traditionale" pretinde ca sunt originale, de Sibiu, incat ai impresia ca doar la Sibiu se mai face branza, si te intrebi unde se duce branza din celelalte multe locuri producatoare. Daca ar fi sa ma iau dupa "concept store" produsele autohtone trebuie numaidecat sa fie si un pic scumpe.

M-am intrebat un pic de ce , si mi-am raspuns: in cele mai multe dintre cazuri, produsele scumpe sunt cele cu care poti iesi la inaintare, pentru ca la raportul calitate-pret pentru produse ieftine, nu prea sunt domenii la care Romania sa iasa pe primul loc.

Cu toate acestea, eu de pilda as vrea sa sustin productia romaneasca, si sa cumpar produse romanesti, desi am sa va intreb ceva: oare, in afara de produsele traditionale, ce inseamna oare un produs 100% romanesc? Ingredientele, aparatura, investitia, circulatia banilor, nimic nu ne garanteaza ca sustinem cu adevarat economia romaneasca la nivelul la care omul de rand ar putea sa profite.

 

Putem insa intr-adevar ca la categoria superioara sa ne orientam spre produse romanesti: produsele bio, care sunt intotdeauna foarrte bune, branzeturile originale, dulceata, mierea, fructele si legumele romanesti, painea din brutarii, etc.

Cred ca micii tarabagii care isi aduc propria marfa de la tara sunt de fapt tot ce poate fi mai autentic si direct atunci cand vrei sa achizitionezi produse alimentare romanesti. Branza direct de la stana, vinul direct de la cel care are via, la fel si cu mierea si fructele.

Asta daca vrem sa profitam de mancarea noastra romaneasca, care mai pastreaza un strop de natural, de autentic si de gust, inainte de a ne globaliza cu totul si de a se pierde totusi aceasta identitate pe care comertul se straduieste sa o mentina prin eticheta.

Distribuie articolul pe: