Odata cu soarele puternic, ne amintim de beta caroten (provitamina A) pentru ca il intalnim trecut pe produsele cosmetice de sezon. Deasemenea stim deja ca in timpul expunerii la soare, beta carotenul este esntial in organism. Printre produsele care mai contin caroten se numara produsele alimentare de origine animala: galbenusul de ou, ficatul, laptele. Provitamina A (beta-carotenul) dispune si de virtuti anticancerigene si mai mari decat retinolul (vitamina A), iar datorita antioxidantilor pe care ii contine, face sa fie redus cu o treime procesul de inrautatire a starii de sanatate a ochilor (evitandu-se chiar si orbirea), precum si procesul de instalare a diferitelor afectiuni cardiace. Pana in prezent, aceste efecte benefice ale carotenului au fost determinate in cazul morcovilor, al spanacului si al verzei. Eficienta vitaminei A sporeste cand este asociata cu vitaminele din grupul B, cu vitaminele C, D, E si colina, precum si cu un aport corespunzator de calciu, fosfor si zinc. S-a constatat ca la adultii sanatosi, in perioada vara-toamna, pot fi stocate in ficat rezerve de caroten suficiente, ca surse de retinol, pentru unul sau chiar doi ani, iar la copii si la tineri – numai pentru 3 luni, motiv datorita caruia acestia sunt mai sensibili la carentele in vitamina A. Din fericire si cu un minim efort, acest lucru se poate preintampina sau remedia printr-un consum sporit de morcovi fierti. Pentru persoanele cu afectiuni hepatice apare pericolul instalarii hipovitaminozei A, pentru ca in astfel de situatii, carotenul de rezerva nu poate fi transformat in retinol. Beta carotenul nu este sensibil la lumina, fiind in schimb sensibil la uscaciune, motiv pentru care se impune pastrarea, in fructe si in legume, a gradului de umiditate avut in perioada recoltarii. Este recomandat ca vasele in care se face fierberea vegetalelor cu caroten sa nu fie oxidante, sa nu fie fabricate din fier sau din cupru, ci sa fie perfect emailate sau facute din sticla. Toate formele vitaminei A sunt folosite in cosmetica si medicina, fiind aplicate pe piele. In cosmetica, derivatii vitaminei A sunt utilizati drept asa-numitele chimicale anti-imbatranire – vitamina A este absorbita prin piele si creste rata receptivitatii pielii si da o crestere temporara in colagen, astfel determinand o infatisare mai tanara. Atentie! Consumul excesiv de alcool distruge vitamina A, iar excesul de vitamina A a fost suspectat ca fiind contribuitor la aparitia osteoporozei.