Tipuri de diabet

|Daniela Curelaru |
Tipuri de diabet

Diabetul, in functie de gradul de evolutie se imparte in doua stadii: diabet de tip unu si diabet de tip doi. In timp ce mecanismul care le declanseaza difera, amandoua se caracterizeaza printr-un nivel ridicat al glucozei, si, netratate, ambele duc la consecinte similare pe termen lung. Exista si diabetul gestational, care se aseamana cu cel de tip doi, se instaleaza de-a lungul sarcinii si dispare imediat dupa nastere.

Diabetul de tip 1

Diabetul 1 este specific persoanelor care sunt dependente de insulina. Practic sistemul de aparare se intoarce impotriva sa, luptand impotriva celulelor sale distrugandu-le ca si cum ar fi niste microbi care au trecut de sistemul de aparare. S-a observat  o predispozitie in randul adolescentilor, mai ales in perioada pubertatii,si  nici copiii nu sunt ocoliti de aceasta afectiune.Exista cazuri mai rare in care adultii sunt loviti de aceasta boala.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2  se caracterizeaza prin imposibilitatea celulelor de a raspunde la insulina. Si din aceasta pricina organismul (pancreasul) trebuie sa secrete mai multa insulina pentru a realiza un echilibru. Pentru majoritatea oamenilor cu rezistenta a insulinei, nivelul zaharului din sange este la un prag normal.

La diabetul de tip doi, nivelul zaharului din sange creste. In aceasta faza pancreasul suplineste o mica parte din nevoia organismului pentru insulina. Pentru diabetul de tip doi se poate interveni prin: terapie, dieta, exercitii, medicamente si suplimente nutritive care sa reduca cererea prea mare de insulina.

Am ajuns in cele din urma la diabetul gestational.  Se observa o predispozitie a organismului pentru aceasta afectiune, atunci cand sarcina are intre 24-28 de saptamani. Se recomanda dieta, un control al nivelului de insulina, medicamente pentru scaderea nivelului de zahar din sange. In timpul sarcinii hormonii impiedica cererea organismului pentru insulina.

Simptome ale diabetului

La diabetul de tip unu simptomele sunt evidente: urinari dese, sete excesiva si pierdere in greutate si hiperglicemie. Pentru ca uneori simptomele sunt putine sau chiar lipsesc, diabetul de tip doi de obicei la inceput nu este sesizabil. Sunt persoane care pot sa sufere de diabet de tip doi si 10 pana cand acesta sa fie depistat. Hiperglicemia se manifesta prin: imagine incetosata, sete excesiva, urinari dese, senzatie de oboseala sau foame excesiva si pierdere in greutate.

Atentie! Diabetul este o boala genetica. Daca au existat cazuri sau exista persoane bolnave de diabet in cadrul unei familii ceilalti membrii sunt expusi bolii. De exemplu daca ai un frate geaman, care sufera de aceasta boala, ai 50% sanse sa faci diabet. Daca ai un simptom care se aseamana cu cel al afectiunii, atunci riscul este dat de procentajul cuprins intre 5-10%. Nu in ultimul rand schimba-ti stilul de viata, mananca sanatos, echilibrat si cat mai diversificat, fa sport si vei observa ca organismul tau se simte mult mai bine, in plus, aparitia diabetului cere implicit asumarea unor schimbari in alimentatie.

Distribuie articolul pe: