Azi iti recomandam un fel de mancare cu naut, numit chana masala, ideal pentru vegetarieni. Eu il gatesc frecvent si imi ia din ce in ce mai putin timp. Daca inainte stateam cu laptop-ul in bucatarie uitandu-ma la diverse filmulete cu retete, acum ma pot mandri cu faptul ca fac chana masala si cu ochii inchisi. Chana masala este foarte simplu de preparat si nu iti ia mai mult de o ora, cu tot cu tocatul ingredientelor, asta daca folosesti naut la cutie si nu te aventurezi sa il iei la punga si sa il fierbi ore in sir. Ingrediente: – 2 cutii boabe cu naut, pe care le gasesti la supermarket. Bineinteles poti sa folosesti si naut la punga, insa trebuie sa il pui cu o seara inainte la inmuiat, dupa care sa il fierbi in cateva ape. – 2 cepe medii si un morcov; – 5 rosii; – 4 catei de usturoi; – 1 lingurita coriandru; – 1 lingurita chimen; – o jumatate lingurita de ghimbir tocat marunt; – 1 ardei iute (sau doi pentru cei care adora mancarurile iuti) – 1 lingurita boia dulce sau iute; – 1 lingurita sare; – o legatura patrunjel sau coriandru verde. Pentru un gust autentic indian recomand sa cumperi de pe net sau de la magazinele Ki-life condimentele garam masala si turmeric. Turmericul, pe langa faptul ca da o culoare interesanta mancarii, are si tot felul de proprietati benefice pentru organism, iar despre garam masala s-ar putea scrie pagini intregi. De asemenea, la Ki-life sunt sanse sa gasesti si cutii cu Chana Masala, care contin un amestec de ierburi, special facut pentru aceasta mancare. Mod de preparare: Incepe prin a taia marunt ceapa, rosiile, usturoiul, ardeiul iute, morcovul si patrunjelul, ca sa scapi de grija lor. Ghimbirul amesteca-l cu usturoiul si piseaza-l bine pana se face o pasta. Daca esti fan ghimbir, poti sa faci mai multa pasta, pentru un gust mai intens. Pune putin ulei intr-o tigaie de teflon si lasa-l sa se incinga bine. Cand uleiul este incins, pune chimenul sa se prajeasca pentru cateva secunde, ai grija sa nu se arda, nu trebuie sa il lasi mai mult de 20 de secunde sfaraind. Dupa care adauga ceapa, pasta de usturoi cu ghimbir, morcovul, rosiile, lingurita de coriandru si cea de boia, sarea, turmericul si, bineinteles, nautul. Le amesteci din cand in cand, mai dai un sms, mai citesti cateva pagini dintr-o carte, si dupa vreo 20 – 30 de minute de asteptat pe langa tigaie, adauga o jumatate de lingurita de garam masala, patrunjelul sau coriandrul verde si opreste aragazul. Daca nu ai turmeric si garam masala, nu e nicio problema, mancarea tot buna va iesi. Chana masala merge foarte bine cu orez simplu, amestecat cu putin ulei de masline si cateva foi de dafin pentru aroma. Nautul, dupa cum se stie, inlocuieste cu succes proteinele din carne si este indicat in regimul alimentar al vegetarienilor sau veganilor.