Tofu este un aliment foarte nutritiv, bogat in proteine si tot felul de nutrienti, cu tot felul de beneficii pentru sanatate, de aceea este pacat sa nu il folosim in alimentatie. Cum consumam tofu? Tofu este considerat unul dintre cele mai versatile alimente posibile. Branza de tofu se consuma in mod natural, taiata cubulete sau pusa in salate. Daca vreti insa sa faceti un amestec sanatos, topiti impreuna, la foc mic, branza moale de tofu, ulei de masline, usturoi, ghimbir si suc de lamaie. Acest amestec poate fi pus la nenumarate salate, ca sos. Tofu mai solid poate fi usor sotat, la foc mare, alaturi de legume, ghimbir, condimente si putin ulei de masline, pentru cateva minute. Rezultatul va fi cu adevarat delicios. Daca va place sa experimentati, puteti sa incercati sa puneti branza tofu mai solida in sosuri indiene sau sa o marinati, rezultatul este, de asemenea, delicios. Exista mai multe tipuri de tofu, de la moale la foarte tare. Cel cu consistenta mai moale este cel mai indicat pentru salate, sosuri sau deserturi, in timp ce cel mai tare si chiar foarte tare este indicat pentru gratar, preparate la cuptor sau prajit. Daca doriti tofu putin mai gras, atunci alegeti varianta mai tare, in timp ce tofu cu textura mai moale este mai slab in grasimi. Tofu este folosit des in Japonia pentru a fi pus, cubulete, in supa miso, una dintre cele mai populare din aceasta tara mare consumatoare de tofu. De altfel, asiaticii au o mare traditie in a prepara tot felul de produse, sarate sau dulci, din tofu. Si nu doar atat, pentru a cunoaste cu adevarat ce inseamna tofu, este necesara o calatorie in Asia, pentru ca varietatea tipurilor de tofu (proaspat sau fermentat, dulce sau sarat) este cu adevarat impresionanta. La ce trebuie sa fiti atenti cand cumparati si depozitati branza tofu Branza tofu se gaseste in Romania ambalata la cutii de plastic, fara sa fie obligatoriu sa fie tinuta la temperaturi scazute, daca este bine sigilata. O mai gasiti si la Dragonul Rosu, proaspata. Poate fi tinuta si la congelator, unde va rezista in conditii optime pana la 5 luni. Dupa ce ati desfacut un ambalaj care contine branza tofu si nu ati consumat toata cantitatea, este esential sa pastrati restul la frigider, acoperit insa cu apa. Daca veti schimba apa zi de zi, atunci tofu poate rezista in conditii perfecte o saptamana. Tofu poate fi un aliment foarte util alimentatiei fiecaruia dintre noi. Pe scara mondiala, tofu poate fi obtinut si din laptele de migdale sau din boabele de fasole neagra, insa soia ramane alimentul majoritar din care se obtine acest produs. Fiind un aliment cu un gust neutru, are marea calitate de a absoarbe aromele alimentelor alaturi de care se serveste, fiind astfel foarte maleabil in bucatarie. Tofu inseamna, pana la urma, soia, asa ca sanatatea noastra e protejata cand consumam acest aliment.