Sa iti incepi ziua cu un mic dejun sanatos inseamna energie pentru intreaga zi si o stare psihica buna. Faptul ca iti pasa de prima masa a zilei este un pas important catre o viata lunga si sanatoasa. Nenumarate studii au aratat ca persoanele prea grabite ca sa ia micul dejun sunt predispuse la boli de inima, diabet, obezitate, probleme digestive si, in general, au o stare de sanatate precara. Studiile au mai aratat ca adolescentii si tinerii care pleaca de acasa fara sa manance dimineata sunt mai tentati sa consume dulciuri, privandu-si in acest fel organismul de vitamine si minerale si favorizand aparitia bolilor de inima, de cele mai multe ori ireversibile. Problemele cardiace apar ca urmare a faptului ca, in lipsa aportului de nutrienti, prin absenta micului dejun, energia necesara pentru functionarea muschiului cardiac este deficitara iar, in timp, determina aparitia unor leziuni irevesibile muschiului cardiac. Asadar, este important sa luam in fiecare dimineata micul dejun si sa ne facem o adevarata rutina din arta mancatului sanatos. Care sunt cele mai sanatoase alimente pentru micul dejun si ce recomanda nutritionistii? 1. Omleta din 2-3 oua ecologice, cu ulei de masline, multe legume verzi plus un sfert de avocado intins pe o felie de paine integrala. 2. Doua oua fierte, iaurt grecesc cu seminte de in, putina scortisoara si cateva fructe de padure (sunt bune si alea congelate), plus o banana. 3. Doua oua ochiuri cu spanac fiert, ceapa, dovlecei, rosii si o felie de paine integrala cu avocado. 4. Un sandvich din doua felii de paine integrala cu un ou ochi, rucola, rosii cherry, putin parmezan si avocado. 5. Cateva felii de branza (nu foarte sarata), putin somon afumat, un sfert de avocado si rosii. Plus paine integrala 1-2 felii. 6. Budinca de chia, fructe si iaurt. Daca e insuficient, mai adaugati niste fructe. 7. Ceai negru cu paine integrala prajita, avocado, rosii tocate cu ulei de masline, cateva masline si 2 felii de branza. 8. Dovlecei fripti cu menta si ricotta plus niste branza tofu si rosii cherry. 9. Un bol de cereale integrale, seminte de in, nuci, migdale, stafide, o lingurita de miere si lapte de soia. Nutritionistii mai recomanda pentru micul dejun legumele fierte, ciupercile, branza de capra, laptele de migdale si untul de arahide, iar pentru diminetile in graba orice fel de smoothie.