Studiile confirma: Fructele si legumele te ajuta sa traiesti mai mult

Studiile confirma: Fructele si legumele te ajuta sa traiesti mai mult

Consumul de fructe si legume este strans legat de rata mortalitatii, se arata intr-un studiu publicat in American Journal of Epidemiology. Desi pana acum se stia ca fructele si legumele sunt foarte sanatoase, studiul evidentiaza faptul ca ele reusesc sa reduca sansele de imbolnavire de cancer si cresc sperantele de viata.

La studiul citat de MindBodyGreen au participat peste 450.000 de persoane din 10 tari europene, care au fost dispuse sa furnizeze informatii despre ceea ce mananca. Obiceiurile culinare ale participantilor la studiu au fost analizate incepand cu 1992 pana in 2010, rezultatele fiind clare: cu cat o persoana consuma mai multe legume si fructe, cu atat sansele sa traiasca mai mult sunt mai mari. Se pare ca un consum regulat de aceste alimente scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, cancere, atac cerebral, dar si diabet.

Rezultatele studiului sugereaza ca 569 de grame de legume si fructe pe zi scad riscul mortalitatii cu 10%, in comparatie cu un consum de mai putin de 249 de grame pe zi. Practic, cu fiecare 200 de grame de fructe si legume pe zi pe care le consumi in plus, riscul de mortalitate scade cu 6 procente.

O alta concluzie a studiului a fost ca riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este redus cu 15% daca sunt consumate zilnic 500 de grame de fructe si legume. Cercetatorii au subliniat ca este important sa fie consumate in fiecare zi si fructe si legume, nu numai unele dintre ele.

In urma analizelor s-a aratat ca fructele, consumate in fiecare zi, fara sa fie consumate si legume, nu reduc in niciun fel riscurile de mortalitate, in timp ce consumul zilnic de legume, fara fructe, a fost asociat cu un risc crescut de scadere a mortalitatii, de aproximativ 16 procente.

O interesanta concluzie a studiului a fost ca, datorita consumului ridicat de fructe si legume, riscul de mortalitate a fost redus cu 30-40 de procente in cazul participantilor la studiu care obisnuiau sa bea alcool. Explicatia sta in faptul ca legumele si fructele sunt bogate in antioxidanti care lupta impotriva oxidarii celulelor si a formarii radicalilor liberi.

E bine de stiut ca legumele confera beneficii fie ca sunt crude, fie ca sunt gatite. Cu toate astea, caldura distruge enzimele, nutrientii, care lupta impotriva cancerului, tot felul de antioxidanti, tiamina, care este sensibila la caldura, si vitamina C, de aceea ar fi bine sa optam, cand putem, pentru legumele proaspete.