Chutney cu mere si pere

Chutney cu mere si pere

Chutney este un sos dulce-iute, din legume, fructe si condimente, care merge combinat cu fripturi si branzeturi. Chutney se face din tot felul de fructe, cele mai comune fiind merele, perele, smochinele, caisele si prunele.

Ingrediente:

– ulei de masline;
– 100 grame zahar brun;
– o lingurita de otet;
– 2 cepe;
– 1 kg de mere si pere, taiate cuburi de 1 cm.
– 2 ardei iuti;
– o jumatate lingurita de sare;
– o lingurita de ghimbir tocat, amestecat cu usturoi;
– putin sofran, stafide, chimen, scortisoara, rozmarin (optional).

Mod de preparare:

1. Caliti putin ceapa, taiata fin.
2. Adaugati ardeii iuti taiati si ei marunt, impreuna cu pasta de ghimbir si usturoi, plus sarea.
3. Adaugati fructele taiate bucati cu apa si zahar, plus otetul.
4. Lasati sa fiarba pana se ingroasa, amestecand din cand in cand.
5. Puneti putin sofran, stafide, rozmarin, chimen si chiar scortisoara.
5. Dupa ce e gata fiert, puneti sosul in borcane si lasati-le la rece.
6. Serviti sosul cu friptura sau cu branzeturi.

Pofta buna!