Compot de gutui

Compot de gutui

Compotul de gutui, ca orice alt compot, se face foarte usor.

Ingrediente:

Pentru 4-5 borcane de compot avem nevoie de 2 kilograme de gutui, 3 cani de zahar si o jumatate de lamaie.

Mod de preparare:

Prima oara trebuie sa spalam bine gutuile, sa le curatam de coaja si sa le scoatem cotorul. Le taiem in felii mai mari sau mai mici, mie imi plac mai mari, si le punem intr-un vas cu apa cu sucul de la jumatatea de lamaie ca sa nu se oxideze. Punem pe foc o oala plina cu apa, in care adaugam zaharul si o lasam sa fiarba pana se topeste zaharul.

Adaugam gutuile si le lasam sa fiarba si pe ele vreo 15 minute. Dupa ce fierb putin, le punem in borcanele sterilizate in prealabil si adaugam peste ele siropul din apa cu zahar. Punem capacele la borcane si le lasam sa fiarba la bain-marie inca vreo 40 de minute.

Daca faci mai putin compot de gutui, pentru consumul imediat, nu este nevoie sa il mai fierbi la bain-marie, ci in oala direct, timp de 1-2 ore, in functie de cat de moi vrei sa fie gutuile. Optional, poti sa adaugi scortisoara.

Pofta buna!