Varza este printre cele mai importante legume ale toamnei. Consumul de varza ajuta la combaterea radicalilor liberi care atenteaza asupra celulelor sanatoase, ajutand enorm la combaterea cancerului, mai ales al cancerului de colon, de plamani, de san si de prostata. Varza are o sumedenie de intrebuintari gastronomice. Cruda sau murata, varza este o excelenta salata, taiata marunt, si condimentata cu sare, piper, ulei, otet si putin marar. Varza calita la foc mare si nu mai mult de 5-7 minute, este o varianta folosita des, care ofera avantajul prezervarii calitatilor nutritive. Iata mai jos 3 retete delicioase cu varza: 1. VARZA CALITA Este una dintre cele mai comune retete cu varza si se prepara mai ales in sezonul rece. Cum se prepara? Avem nevoie de 1 varza, 2 linguri de ulei, sare si piper dupa gust, putin sos de rosii, cimbru si marar proaspat. Mod de preparare: Prepararea este foarte simpla. Se indeparteaza primul strat de frunze de pe varza. Apoi, cu un cutit mare, se taie julien, cat mai subtire. Intr-o tigaie adanca antiaderenta se pune uleiul, apoi se adauga varza taiata fasiute, pe foc mediu. Nu o vom putea adauga pe toata deodata pentru ca nu va incapea, dar se inmoaie foarte repede si isi pierde din volum, asa ca o putem adauga treptat. Trebuie tinuta pe foc, aproximativ 15-20 de minute, timp in care vom amesteca constant cu o lingura de lemn. Timpul de preparare difera de la un soi de varza la altul, asa ca cel mai bine este s-o gustati. Cand este moale, este gata. De condimentat, o putem condimenta dupa ce a piedut din volum, cu sare si piper dupa gust si o crenguta de cimbru. Daca iti place, la final poti sa adaugi si marar proaspat taiat marunt. 2. TARTA DE VARZA CU CIUPERCI Tarta cu varza si ciuperci este un mic rasfat care poate fi incercat de oricine pentru ca, desi este o reteta delicioasa si consistenta, nu-ti pune cu nimic silueta in pericol. Ca sa pregatesti tarta cu varza si ciuperci ai nevoie, pentru aluat, de: 250 de grame de faina, o lingurita rasa de sare, 100 de grame de unt nesarat, trei linguri cu smantana, doua lingurita cu suc proaspat de lamaie, patru linguri cu apa rece. Pentru umplutura ai nevoie de patru linguri de ulei, o ceapa mare, 200 de grame de ciuperci, o lingurita cimbru uscat, o lingurita de tarhon uscat, o jumatate de varza alba (potrivita), o legatura de patrunjel si doua legaturi de marar, sare si piper, un borcanel mic de iaurt si trei oua. Mod de preparare: Incepe prin a prepara aluatul. Intr-un castron, combina faina si sare. Adauga untul, taiat in bucatele si amesteca totul, cu mana, pana rezulta un amestec nisipos. Intr-un vas amesteca smantana, sucul de lamaie si apa si adauga-l treptat in aluat. Omogenizeaza incet cu mana pana ce aluatul se leaga. Aduna coca intr-o minge si lasa-l la rece, cel putin o ora, impachetat intr-o folie de plastic. In acest timp pregatesti umplutura. Pune la incins uleiul si adauga ceapa tocata marunt. Lasa ceapa sa se caleasca, adauga ciupercile taiate felii, ierburile uscate si tine totul pe foc pana ce legumele se inmoaie, adica aproximativ 10 minute. Adauga varza taiata foarte fin, sare si piper si putina apa. Acopera si gateste incet, pana ce varza este frageda, adica 15 -20 de minute, amestecand din cand in cand. lasa totul sa fiarba, fara capac, pentru ca excesul de lichide sa se evapore. Cand este gata, adauga verdeturile tocate marunt. Lasa legumele sa se raceasca bine. Amesteca ouale batute ca pentru omleta cu iaurtul si adauga-le in combinatia de legume. Intinde aluatul intr-o tava, unsa cu putin ulei, care merge la cuptor. Foaia de aluat trebuie sa fie mai mare decat tava. Pune amestecul de legume, intoarce marginile de aluat deasupra si coace tarta la foc potrivit (in cuptorul incins in prealabil), pentru 25-30 de minute. Tarta se taie abia dupa ce s-a racorit putin si se poate servi simpla sau cu sos de iaurt. Din toate aceste ingrediente rezulta 8-10 portii, fiecare avand circa 200 de calorii. 3. SALATA DE VARZA CU MAC Cu salata de varza alba cu mac si migdale, orice dieta devine un rasfat! Ca sa faci salata de varza alba cu mac ai nevoie de o varza alba, o ceapa de apa, o lingura-doua de fulgi de migdale sau nuca pisata, doua-trei linguri de iaurt simplu, o lingura cu ulei de masline, sucul de la o lamaie sau doua linguri cu otet balsamic, un catel de usturoi pisat, dupa gust, sare, piper, o lingurita cu miere, o lingura cu seminte de mac. Mod de preparare: Toaca varza si ceapa si amesteca-le. Adauga migdalele sau nucile si semintele de mac. Intr-un vas amesteca sucul de lamaie cu iaurtul, mierea, sarea si piperul si cele doua linguri de ulei. Adauga 1-2 linguri de apa pana ce sosul devine aproape lichid. Daca vrei o varianta mai acida, mai poti pune putin otet balsamic, daca vrei sosul mai cremos, pune mai putina lamaie. Rastoarna sosul peste varza si amesteca. Lasa salata de varza alba cu mac la rece timp de 10-15 minute, inainte sa o servesti. Semintele de mac pot fi inlocuite cu seminte de susan sau amestecate si cu o lingurita de seminte de in. Pofta buna!