Prea multe activitati zilnice, stresul, o alimentatie deficitara, alcoolul si tutunul, o digestie incompleta, prea multe toxine in organism, vorbitul excesiv la telefon si lipsa somnului duc la o scadere drastica a nivelului de energie pe care il avem. Pentru reenergizarea organismul sunt foarte importante obiceiurile alimentare, dar si activitatile fizice de relaxare in aer liber. Cu cat ai mai putine toxine in organism, cu atat corpul tau o sa fie mai plin de energie. Care sunt alimentele care iti dau energie? 1. Broccoli Este cea mai recomandata leguma pentru anotimpul rece si asta pentru ca este plina de nutrienti. In 150 de grame de broccoli se gaseste peste 200% din doza zilnica necesara de vitamina C, adica de doua ori mai multa vitamina decat intr-o portocala, circa 200% din doza de vitamina K, 45% din doza de vitamina A si 25% din doza de fibre. In aceeasi portie de broccoli exista sulf, mineral care are exceptionale calitati antivirale si antibiotice, precum si mangan, potasiu, fosfor si magneziu, calciu, fier si zinc toate in cantitati care depasesc 25% din necesarul zilnic. Pentru a-i pastra proprietatile intacte, pregateste aceasta leguma la aburi. 2. Varza de Bruxelles Daca nu gatesti prea des varza de Bruxelles, invata sa o prepari, ea este o adevarata pastila de energie pentru organismul tau. Doar doua grame de varza de Bruxelles au aceeasi cantitate de sulfurofan (un compus anticancerigen) ca si 600 grame de broccoli. Este recomandat sa nu gatesti micile verze, ci sa le consumi crude, in salate verzi. Varza de Bruxelles este excelenta pentru detoxifierea si energizarea organismului, dar si pentru digestie. 3. Sfecla rosie Sfecla rosie contine fitonutrienti care ofera protectie impotriva oxidarii celulelor, de aceea este o leguma recomandata in curele de detoxifiere. Sfecla este una dintre legumele care atinge valori maxime ale concentratiei de fier (1,34 miligrame/100 de grame de sfecla), acid folic, magneziu si mangan si are importante beneficii asupra purificarii sangelui. Stimuleaza inclusiv producerea de anticorpi naturali, ferind organismul de infectii. Pentru stari de oboseala si epuizare fizica, sfecla este remediul perfect. De asemenea, sucul proaspat de sfecla rosie este un adevarat elixir al tineretii si vitalitatii. 4. Conopida Conopida are calitatea de a ajuta ficatul sa produca enzime care neutralizeaza toxinele din organism. Ea este bogata in acid folic, magneziu, vitamina C, o ceasca de broccoli avand acceasi cantitate de vitamina C ca si o portocala, dar si in seleniu, un minereu care intareste sistemul imunitar si tine departe cancerul. Conopida ajuta la eliminarea toxinelor din organism, imbunatateste digestia, intareste sistemul imunitar, trateaza constipatia, scade colesterolul, mentine inima sanatoasa si are importante proprietati anti-cancerigene. Consumul regulat de conopida curata organismul de toxine si ii mentine nivelul de energie constant. 5. Varza Fie ca e rosie sau alba, varza este excelenta in lunile de iarna, deoarece este plina de vitaminele C si K, fibre, mangan, vitamine de tip B, potasiu, magneziu si tot felul de alti nutrienti. Varza este, alaturi de broccoli si varza de Bruxelles, una dintre cele mai importante legume in lupta impotriva slabirii organismului. Practic, consumul de varza ajuta la combaterea radicalilor liberi care atenteaza asupra celulelor sanatoase, ajutand la combaterea cancerului pulmonar, de prostata si de colon. Pentru a beneficia de toate proprietatile benefice ale verzei, consumati-o in salate sau calita nu mai mult de 10 minute.