Indiferent daca este rosie, verde, portocalie, neagra sau maro, lintea este una dintre cele mai sanatoase surse de proteine de calitate, ea asigurandu-ne in jur de 26 de grame de proteine la doar 100 de grame. Daca o combini cu orez, atunci o sa ai parte de proteina completa si nu o sa mai ai nevoie de carne. Deoarece este asa de satioasa, lintea este perfecta in dietele celor care vor sa slabeasca. O portie de linte fiarta inseamna (circa 200 de grame), 198 de calorii, dar care vin insotite de proteine si fibre care asigura o senzatie de satietate de durata. Care sunt beneficiile consumului de linte pentru sanatate? 1. Este o sursa importanta de fier, aducandu-ne 60% din necesarul zilnic, la 100 de grame. 2. Este o sursa de fibre solubile care ajuta la accelerarea tranzitului intestinal si combaterea constipatiei. 3. Reechilibreaza valorile glicemiei, de aceea este recomandata in regimul bolnavilor de diabet. 4. Lintea contine potasiu, molibden, triptofan si magneziu, fosfor, zinc si cupru, vitaminele A, C, E, K, precum si toata gama de vitamine din grupul B. 5. Contine acid folic, necesar femeilor insarcinate. 6. Sporeste nivelul de energie al organismului, combate anemia si creste rezistenta fizica la efort. 7. Ajuta la scaderea colesterolului si previne aparitia afectiunilor inimii. 8. Este bogata in antioxidanti. 9. Imbunatateste memoria si puterea de concentrare. 10. Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, datorita consumului de fosfor. Lintea este delicioasa daca este consumata sub forma de supe, dar si in salate si tocanite. Lintea fierbe in aproximativ 20-40 de minute. Lintea rosie fierbe cel mai repede, 20 de minute fiind suficiente, cea verde este buna de mancat dupa 30-45 de minute de fierbere, iar cea maro, foarte gustoasa, este gata in 60 de minute. Spre deosebire de alte tipuri de alimente asemanatoare (in principal fasolea), boabele de linte nu trebuie sa fie tinute in apa inainte de gatire. Este recomandat sa aruncati prima apa in care ati fiert lintea, fiindca poate provoca balonari. In a doua apa lintea mai poate fi tinuta doar pana cand apa ajunge la temperatura de fierbere, nu mai mult.