4 moduri grave in care sedentarismul te afecteaza

4 moduri grave in care sedentarismul te afecteaza
Persoanele care nu fac zilnic cel putin 30 de minute de miscare sunt considerate sedentare. Daca obisnuiesti sa stai multe ore pe scaun si in pat, nu te dezlipesti de laptop si de televizor, ar trebui sa iti pui intrebari serioase asupra stilului tau de viata si asupra sanatatii tale. 
 
Afla mai jos cum iti afecteaza sedentarismul sanatatea:
 
1. Duce la obezitate, boli de inima si diabet zaharat
 
Studiile au aratat ca persoanele care obisnuiesc sa stea mult in pat si pe scaun sunt predispuse la diabet zaharat, boli de inima si obezitate. Se pare ca inima ajunge foarte slabita din cauza lipsei de activitate fizica, iar riscul de a avea afectiuni cardiovasculare este mai mare in cazul persoanelor care stau mult jos. Medicii recomanda cel putin 30 de minute de miscare pe zi. De asemenea, este recomandat sa se evite inactivitatea mai mult de 4 ore. Daca ai un job de 9 ore la birou, incearca sa te mai plimbi o data la 2 ore, altfel risti sa te imbolnavesti.

2. Duce la modificarea creierului
 
Nu numai activitatea fizica are efecte asupra creierului, ci si inactivitatea. Mai multe studii au aratat ca sedentarismul schimba forma anumitor neuroni intr-o maniera care nu numai ca afecteaza creierul, ci si inima.
 
Daca pana acum 20 de ani, neurologii cazusera de acord ca structura creierului este destul de fixa la adulti, prin faptul ca nu se mai pot forma noi celule, se pare ca acum aceasta teorie a fost complet demontata. Creierul este capabil sa isi schimbe structura de-a lungul vietii.
 
Studiul a fost realizat pe soareci. unora dintre ei li s-au montat in custi rotite in care sa alerge, iar altora nu li s-au montat. Dupa 3 luni de teste, animalele au fost injectate cu anumite substante care colorau anumiti neuroni din creier, demonstrandu-se in acest fel ca structura creierelor la soarecii sedentari era diferita de structura creierelor la cei activi.  
Studiul tine sa confirme inca o data de ce sedentarismul nu e deloc bun pentru sanatate si ca ne poate transforma creierul intr-unul fara imaginatie, "de canapea".
 
 

3. Duce la imbatranire prematura
 
Se pare ca sedentarismul accelereaza imbatranirea celulelor organismului prin faptul ca accelereaza procesul de imbatranire. Studiile au aratat ca persoanele care fac mai mult sport in timpul liber arata cu 10 ani mai tinere fata de cele care nu fac miscare. 
 
4. Duce la depresie
 
Daca stai multe ore pe scaun si nu prea ai activitate fizica, sunt sanse foarte mari sa cazi in depresie si sa incepi sa crezi ca nu mai e nimic interesant pe lumea asta de facut. 
 
In urma unor studii, cercetatorii au remarcat ca persoanele care stateau in pat sau pe scaun in jur de 7 ore pe zi aveau un risc de a dezvolta o depresie cu 47 de procente mai mult fata de persoanele care stateau in jur de 3-4 ore pe zi. De asemenea, femeile care nu faceau nici un fel de exercitiu fizic prezentau un risc de a se deprima de 99 de procente, in comparatie cu persoanele care mai faceau tot felul de treburi casnice si refuzau sa stea cu orele in fata televizorului.
 
Alte efecte nocive ale sedentarismului sunt bolile neurodegenerative, bolile de rinichi, stresul, durerile de spate, dereglarile hormonale.