O deficienta de magneziu se traduce printr-o lipsa de energie, batai neregulate ale inimii, insomnii, crampe musculare si, in general, o stare permanenta de oboseala. Cele mai importante surse de magneziu sunt: cerealele integrale, ciocolata neagra, semintele de dovleac, fasolea, lintea, bananele, smochinele uscate, nucile, migdalele, alunele, spanacul, somonul, broccoli, carnea de vita, verdeturile si stafidele, alimente care ar trebui sa fie incluse frecvent in meniul nostru. Medicii considera ca nu este nevoie sa luam suplimente de magneziu, deoarece acesta poate fi procurat foarte usor din alimente. Magneziul participa la peste 300 de reactii metabolice in organism. Se gaseste in principal in structura oaselor si a dintilor, dar si in muschi si ficat. Este implicat in transmiterea impulsului nervos, in procesul de relaxarea musculara, in coordonarea activitatii muschiului cardiac, alaturi de potasiu si calciu, in metabolismului lipidic, in procesul, foarte fin si complicat, de reglare a concentratiei de zahar din sange, si in reglarea tensiunii arteriale. Iata mai jos care sunt cele mai importante motive pentru care ar trebui sa evitam o deficienta de magneziu: 1. Energizeaza organismul. 2. Ajuta la relaxarea tuturor muschilor. 3. Promoveaza senzatia de somn si relaxeaza creierul. 4. Previne cresterea nivelului de colesterol. 5. Mentine imima sanatoasa si ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei. 6. Ajuta la prevenirea depozitarii calciului si a pietrelor la rinichi. 7. Regleaza tensiunea arteriala. 8. Combate retentia de apa. 9. Atenueaza sindromul premenstrual. 10. Reduce riscul aparitiei unui accident vascular cerebral. 11. Ajuta la absorbtia calciului si potasiului. 12. Reduce stresul. 13. Regleaza nivelul pH-ului din sange. 14. Previne declansarea aterosclerozei. 15. Controleaza nivelul de zahar din sange, scazand in acest fel riscul de a dezvolta diabet. Dupa ce am enumerat nici 30 la suta din ce face el pentru sanatate, e timpul sa aflati ca peste 90 la suta din populatia lumii are deficiente de magneziu. Dupa ce ai aflat asta, poate vrei sa stii pe de rost lista cu Top 10 alimente bogate in magneziu. Iata detaliat cantitatile de magneziu in alte alimente decat lactatele si derivatele de lapte: Migdale (30 de grame) – 80 miligrame de magneziu Soia (1/2 cana) – 74 miligrame de magneziu Tarate de grau (1/4 de cana) – 89 miligrame de magneziu Fulgii de ovaz (o ceasca) – 61 miligrame de magneziu Unt de arahide (2 linguri) – 49 miligrame de magneziu Cartofi la cuptor (un cartof mare) – 84 miligrame de magneziu Varza ( 200 de grame de varza cruda) – 136 miligrame de magneziu Broccoli (200 de grame) – 33 miligrame de magneziu Seminte de in (2 linguri) – 110 miligrame de magneziu Quinoa (o ceasca) – 118 miligrame de magneziu Tofu (150 de grame) – 47 miligrame de magneziu Nuci (30 de grame) – 106 miligrame de magneziu Aportul zilnic recomandat de magneziu este stabilit in functie de mai multe criterii cum ar fi varsta, sexul si starea de sanatate. Specialistii recomanda in general pentru adulti un aport zilnic de 350 mg – in cazul barbatilor si 280 mg in cazul femeilor. Totusi, in cazul femeilor insarcinate, aportul de magneziu creste, la indicatiile medicului, la 355 mg.