Morcovii pot fi mancati atat cruzi cat si gatiti, in salate, garnituri sau aperitive, intregi, piure sau taiati in diferite forme. Pot fi gatiti prin difeite metode. Pot fi fierti, gatiti la abur, copti, prajiti, sotati sau chiar pe gratar. La noi, ii intalnim de obicei in tocanite, supe sau ciorbe. Gustul lor dulce ii face foarte potriviti insa si pentru deserturi, unul dintre cele mai bune fiind checul cu morcovi. Ingrediente: – 2 morcovi de marime medie, dati pe razatoarea mica; – 150 g zahar praf; – 3 oua; – 50 de g stafide; – 50 ml rom de buna calitate; – 120 ml ulei; – 1 lingurita de esenta de vanilie; – 250 g de faina de migdale; – un varf de lingurita de nucsoara praf; – coaja rasa de la jumatate de lamaie; – zeama de la jumatate de lamaie; – 3 linguri de fulgi de migdale. Mod de preparare: Preincalziti cuptorul la 180 de grade C. Intr-o tava rotunda (aprox 24 cm diametru), asezati hartie de copt. Ungeti hartia si marginile tavii cu puin ulei.Intr-o oala mica, puneti la incalzit romul impreuna cu stafidele. Fierbeti la foc foarte mic pentru aproximativ 3 minute. Lasati-le la racit. Intre timp, intr-un robot de bucatarie sau mixer, amestecati zaharul praf cu uleiul pana se omogenizeaza si obtineti o crema fina. Adaugati vanilia si ouale, apoi incorporati usor faina de migdale, nucsoara, morocovii, stafidele, coaja si sucul de lamaie. Turnati amestecul in tava pregatita, presarati deasupra fulgii demigdale si dato toutul la cuptor pentru aproxiamativ 35-40 de minute. In acstc az, textul scobitorii nu este valabil pentru ca interioriul prajiturii va fi detul de licipos , dar copt. Lasati la racit si serviti cu un sos de vanilie. 100 de g de chec cu morcovi contine: 230 calorii, 6,7 g proteine, 12,4 g lipide si 21,5 g carbohidrati Pofta buna!