Lintea, ideala in curele de slabire

Lintea, ideala in curele de slabire

Desi in bucataria romaneasca nu este la fel de populara ca fasolea, lintea a inceput sa fie preparata din ce in ce mai des si asta datorita beneficiilor pe care le aduce sanatatii. Fie ca e verde, rosie, galbena sau maro, lintea este delicioasa in supe, tocanite si salate. Lintea rosie contine cele mai putine fibre si este tipul de linte care fierbe cel mai repede, de aceea este preferata mai ales la supele rapide. Celelalte tipuri de linte fierb mai greu si au avantajul ca isi pastreaza cel mai bine forma si proprietatile in urma fierberii.

Deoarece nu contine grasimi si este bogata in carbohidrati si proteine, lintea este un aliment excelent pentru curele de slabire. Ea ofera o senzatie de satietate pentru mult timp si nu favorizeaza in niciun fel depunerea grasimii. 

Nutritionistii recomanda persoanelor care vor sa slabeasca sa consume cat mai multe salate si supe cu linte pentru accelerarea metabolismului si pentru evitarea constipatiei. O cescuta de linte fiarta adaugata intr-o salata de legume iti va da energie pentru toata ziua si te va proteja de tentatia de a consuma dulciuri sau tot felul de gustari care ingrasa. 

In curele de slabire, lintea trebuie consumata cu verdeturi, legume si in supe, fara carne sau produse fainoase. 

La 100 de calorii de linte fiarta avem 116 calorii, 9 grame de proteine si 20 de carbohidrati.

Care sunt cele mai importante beneficii pe care ni le aduce consumul de linte?

1. Lintea este excelenta nu numai in curele de slabire, ci si in regimul vegetarienilor. Ea este bogata in proteine, care nu numai ca inlocuiesc cu succes carnea, insa ofera o senzatie de satietate pentru mult timp. 

2. Este foarte bogata in molibden, un microelement care ajuta la eliminarea toxinelor din organism, contribuie la formarea hemoglobinei si imbunatateste metabolismul celular.

3. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa consume constant linte deoarece este bogata in acid folic. 

4. Contine fibre, atat solubile cat si insolubile, esentiale pentru o digestie buna si pentru normalizarea nivelului de colesterol si glucoza din sange.

5. Sporeste nivelul de energie al organismului si creste rezistenta fizica la efort.

6. Previne aparitia afectiunilor inimii, instalarea diabetului de tip 2 si 

7. Datorita continutului mare de fibre, consumul de linte te fereste de constipatie. 

8. Este bogata in magneziu, fier, fosfor, cupru, potasiu, sodiu, vitamine din grupul B, zinc, mangan, nutrienti importanti pentru stabilizarea pH-ului din sange, mentinerea sanatatii oaselor si intarirea sistemului imunitar.

Nu exista contraindicatii pentru consumul de linte, insa este recomandat ca ea sa fie lasata la inmuiat cateva ore inainte de a fi fiarta (mai putin lintea rosie), pentru a se evita riscul de balonare si flatulenta. In caz de indigestie, cistita si guta, este recomandat sa se modereze consumul de linte.

Citeste si Ciorba turceasca de linte.