Daca iti place usturoiul, atunci nu ai cum sa nu iubesti si leurda, un fel de verisoara salbatica a usturoiului, numita popular "usturoiul ursului". Aceasta planta creste mai ales in salbaticie, insa poate fi cultivata si in gradini fara prea mare efort, o plantezi o data si o sa ai surpriza ca ea se inmulteste de la an la an. Ca si alte verdeturi de primavara, leurda este plina de proprietati benefice pentru sanatate. Ea poate fi consumata mai ales in salate, dar si in supe sau in tocanite. Daca suferi de astenie primavara, o idee buna este sa consumi cat mai multe salate cu leurda, acestea iti vor tonifia organismul si te vor face sa te simti excelent in fiecare zi. Care sunt cele mai importante beneficii pe care leurda le aduce sanatatii? 1. Este eficienta in procesul de detoxifiere al organismului Proprietatile terapeutice ale leurdei sunt cunoscute inca din antichitate, ea fiind folosita pentru eliminarea toxinelor din organism, subtierea sangelui si pentru un plus de energie. 2. Este bogata in vitamine si minerale Leurda este un adevarat cocktail de vitamine si minerale care intaresc sistemul imunitar si energizeaza organismul. Ea contine vitaminele A si C, vitamine din complexul B, dar si magneziu, fier, calciu si fosfor, glucide, proteine si uleiuri esentiale. Citeste si Detoxifiaza-ti organismul si slabeste consumand rucola. 3. Amelioreaza problemele digestive Leurda indeparteaza bacteriile si toxinele din stomac, curata intestinele si elimina parazitii intestinali, ajutand in acest fel la ameliorarea problemelor digestive. Consumata proaspata in salate, leurda iti va asigura mereu o digestie buna. 4. Reduce colesterolul si previne bolile cardiovasculare Daca ai colesterolul mare, consuma cat mai multe salate de leurda si el va reveni la limitele normale. Leurda curata sangele de toxine si il subtiaza, eliminand astfel riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. 5. Previne virozele, raceala si afectiunile pulmonare Deoarece are proprietati antiseptice, expectorante, tonice si antiinflamatoare, leurda ajuta la prevenirea virozelor respiratorii si afectiunilor pulmonare. Ca si usturoiul, ea contine alicina, o substanta cu proprietati antivirale, care ne tine departe de racelile si gripele specifice primaverii. Citeste si Cele mai sanatoase verdeturi de primavara.