Ciupercile sunt delicioase si pot fi gatite in multe feluri, chiar daca le cumparam proaspete, congelate sau conservate. Eu, personal, prefer sa le gatesc proaspete, sau le aleg pe cele congelate. Cele in conserva mi se par mai putin gustoase si mult prea procesate. Iata o reteta interesanta: Ingrediente: – 500 g ciuperci; – 200 ml ulei de masline extravirgin; – 50 ml otet de mere; – 50 ml vin alb sec; – 3 catei de usturoi; – 2 linguri de patrunjel proaspat tocat; – 1 lingura de zahar; – 10 boabe de piper; – optional (jumatate de ardei gras rosu tocat marunt); – jumatate de lingurita de sare. Mod de preparare: Spalati bine ciupercile si taiati coditele. Taiati ciupercile in jumatati sau sferturi, in functie de marimea lor, sau dupa preferinte. Puneti ciupercile intr-un vas. Adaugati usturoiul zdrobit, patrunjelul si ardeiul si amestecati usor. Separat, amestecati uleiul, otetul, vinul piperul, sarea si zaharul. Adaugati amestecul peste ciuperci si puneti totul intr-un borcan mare cu capac ermetic. Agitati putin borcanul pentru ca ingredientele sa se amestece mai bine. Dati la frigider pentru cel putin 2-3 ore. Pentru o reusita perfecta se poate lasa la frigider si 24 de ore. Ocazional, in acest timp se mai poate agita amestecul. Ciupercile marinate se pot servi ca aperitive, la temepratura camerei. 100 de g de ciuperci marinate contin: 25 calorii, 2,8 g proteine, 1,2 g lipide si 3,3 g carbohidrati. Pofta buna!