Galbenusurile au un continut ridicat de colesterol, insa un studiu realizat recent arata ca un consum regulat de oua nu influenteaza deloc nivelul de colesterol general din sange, in timp ce un altul a stabilit ca acest aliment creste nivelul de colesterol bun, care are ca efect protejarea inimii, informeaza publicaÅ£ia Huffington Post, citată de Mediafax. Aceste lucruri pot provoca confuzii, insa comunitatea medicală arata ca nu trebuie confundat colesterolul din dieta cu cel din sange, care este asociat cu un risc crescut de infarct si accident cerebral. "Exista probleme mai mari, in ceea ce priveÅŸte dieta alimentara a americanilor, decat colesterolul", spune Drew Ramsey, profesor psihiatru la Columbia University, care studiaza asocierile dintre stilul de viata si sanatatea psihica. "Nu exista date care sa sugereze ca (colesterolul, n.r.) trebuie sa se afle pe primul loc in topul ingrijorărilor legate de alegerile alimentare. Toata lumea este de acord cu urmatorul lucru: diabetul si obezitatea sunt provocate de consumul exagerat de alimente procesate", mai spune Ramsey. Prezentam mai jos sapte din cele mai importante beneficii ale consumului de galbenusuri (sau oua intregi): Ochi – galbenusul contine luteina si zeaxantina, doua carotenoide asociate cu o reducere a riscului de aparitie a cataractei si a degenerescentei maculare. Inima – consumul regulat de oua (unul pe zi) contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sange si de producere a infarctului si accidentului cerebral. Creier – galbenusul, desi bogat in colesterol, aduce mari beneficii asupra sanatatii generale, printre acestea numarandu-se si faptul ca el contine un nivel ridicat de colina (vitamina B7), care contribuie la imbunatatirea functiilor neurologice, la reducerea inflamatiilor din organism, la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin (consumat de femeile insarcinate) si la producerea serotoninei si dopaminei, cunoscute drept hormoni ai fericirii. Sani – colina din gălbenua ajuta si la prevenirea cancerului mamar, potrivit anumitor studii, mai ales dacă acest consum regulat de oua a inceput inca din adolescenta. Alte studii au stabilit o asociere intre consumul de oua si o rata mai scazuta de cazuri de cancer mamar, insa cu o mentiune: consumul a maximum doua oua pe saptamana este asociat cu un risc mai scazut de cancer mamar, in timp ce consumul a sapte oua pe saptamana contribuie la cresterea acestui risc. Restul articolului il poti citi pe csid.ro. Distribuie articolul pe: