Test: E mai bine sa bei cafea sau ceai?

Test: E mai bine sa bei cafea sau ceai?

In fiecare dimineata, alegerea intre cafea si ceai pare din ce in ce mai grea. Fie ca e vorba de un boost de energie sau de ceea ce ne ajuta corpul in alt fel, majoritatea oamenilor nu-si pot imagina un mic dejun fara ceai sau cafea. Ori noi stim foarte bine ca ceaiul verde si ceaiul negru contin teina, un alcoid cristalizat asemanator cu cafeina, ceea ce-l face mai greu de baut dupa ora 5. 

In Regatul Unit, ceaiul este mai bine vandut decat cafeaua, avand o cifra de vanzari de doua ori mai mare, pe cand in SUA diferenta dintre vanzarea de ceai si cafea nu este semnificativa. In Romania, nu avem statistici inca din pacate, dar din observatiile noastre, indiferent de preferam ceaiul sau cafeaua, alocam un buget semnificativ cumpararii unor produse de calitate.

Exista o mare diferenta intre felul in care ne bem cafeaua sau tipul de ceai preferat. Continutul de cafeina sau teina din fiecare este diferit. Cafeaua infuzata are cel mai mare continut de cafeina, urmata de cafeaua la filtru, cafeaua instant si apoi ceaiul negru. Am facut un grafic din care sa intelegem mai bine cum sta continutul de cafeina in fiecare tip de ceai sau cafea.

 
 

Unele studii spun sa evitam consumul de cafea daca avem colesterolul mare, dar despre ceai ce stim? Uite cateva informatii utile despre amebele:

  • Ceaiul alb contine mai multi anti-oxidanti decat ceaiul verde, deci ar putea fi mai eficient in prevenirea anumitor boli.

  • Ceaiul verde are proprietati termogenice si amelioreaza procesul de oxidare a grasimii

  • Oamenii care beau cafea par a fi mai rezistenti la Alzheimer’s decat cei care nu beau.

  • Ceaiul alb poate ajuta la prevenirea obezitatii. S-a descoperit faptul ca ar putea inhiba dezvoltarea de celule noi adipoase. Asta nu inseamna ca le opreste din crestere pe cele vechi.

  • Unele cercetari spun ca o perioada indelungata de consum de cafea poate reduce riscul unei boli cardiovasculare.

  • Consumul de ceai mult prea fierbinte mareste riscul de cancer esofagial

  • Peste 19 soiuri de cafea s-au dovedit a contine substante cancerigene.

  • Ceaiul verde contine Tanin, o substanta care reduce absortia de fier in organism si poate duce la anemie.

Prin comparatie, ceaiul contine flor care protejeaza dintii, iar cafeaua distruge dintii. Ceaiul poate ajuta prevenirea diabetului de tipul 1 si incetini dezvoltarea acestuia, insa cafeaua poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat de tip 2. Consumul a un litru de ceai verde pe zi reduce riscul de boli ale ficatului, insa consumul a un litru de cafea pe zi poate provoca moarte in utero, spune un studiu din Danemarca. 
 
In concluzie, noi credem ca e vorba de preferinta mai degraba decat de sanatate. Desi ceaiul pare mai sanatos la prima vedere, are si el defectele lui asa cum cafeaua are beneficiile ei. Tu ce bei dimineata?