Cand vine vorba de chiftele, nu stiu de ce, dar imi zboara gandul la niste bile grase imbibate in ulei incins prea tare. Cu toate astea, chiftelele le fac la cuptor cu doar un strop de ulei sau intr-o tigaie de ceramica fara pic de ulei. Cel mai adesea, imi zboara gandul de la grasime tocmai pentru ca majoritatea chiftelelor pe care le fac sunt din legume destul de slabe. Reteta de baza e destul de simpla si de acolo ne putem juca infinit de mult. In principiu, ai nevoie de un ou, o leguma de baza, ceapa verde sau usturoi, niste codimente si ceva prafuit pentru consistenta – adica faina, dar nu neaparat plina de gluten. De aici incolo aproape orice leguma poate deveni chifteluta. Imaginatie culinara sa fie si-am rezolvat totul! Ingrediente: 1 kg dovlecei medii 3 fire de ceapa verde 2 oua (pot fi doar albusurile daca vrei sa fie mai light) 100g faina de secara sau de seminte 1 lingurita turmeric, 1 lingurita marar proaspat, 1 lingurita boia dulce sau picanta sare, piper Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius Spala dovlecelul bine. Taie-i capetele si apoi taie-l in jumatati pe lungime. Foloseste o lingurita sa scoti semintele. Da dovlecelul pe razatoarea mare si apoi freaca-l cu sare si lasa-l intr-o sita timpd e 15-20min sa se scurga excesul de apa. Poti chiar sa-l pui in tifon, iar la final sa-l scurgi ca pe cas. Bate ouale sau albusurile putine. Amesteca faina si condimentele Toata ceapa si mararul marunt. Adauga-le in compozitie. Adauga dovleceii. Umezeste-ti mainile si fa bilute din compozitie. Clateste-ti mainile cu apa atunci cand se lipeste compozitia de piele. Aseaza bilutele uniform pe o tava unsa cu putin ulei de masline. Lasa-le timp de 12 minute la cuptor, intorcandu-le pe cealalata parte dupa primele 6 minute.