Garam Masala

Garam Masala

Se stie ca fara condimentele potrivite, o mancare va fi lipsita de gust si plictisitoare. Nu-i de mirare ca India este considerata tara-mama a condimentelor din moment ce acolo avem parte de cea mai bogata paleta de gusturi, culori, aspecte ale mancarii.

Daca ti-am deschis apetitul pentru delicii indiene, incearca o delicioasa Chana Masala.

De la banalul turmeric pana la celebra garam masala, indienii sunt cunoscuti pentru bogatia palatului de gusturi, dar mai ales pentru amestecurile inedite de condimente. Cu siguranta te-ai lovit ocazional de ingredientul asta in retete. Garam masala este un mix de condimente folosit nu numai in bucataria indiana, ci adoptat de numeroase culturi. In magazine e destul de scump, iar pentru un cei cu origini indiene este evident mult prea mica lista de ingrediente.

In India, fiecare regiune, ba chiar fiecare familie are reteta sa proprie de garam masala. N-ai sa convingi un indian niciodata sa-ti dea reteta familiei sale. In schimb, putem invata cum sa va facem o garam masala de baza in casa, iar in functie de gustul vostru, puteti varia cantitatile. Va recomand sa nu folositi condimente praf la preparare, ci condimentele intregi.

Ingrediente
  • 100g boabe de coriandru

  • 40g chimion (atentie, nu chimen!)

  • 30g piper negru

  • 50g scortisoara (1 sau 2 bete)

  • 2 frunze de dafin

  • 10g cardamon verde

  • 20g cuisoare

  • 20g nucsoara

  • 5 stelute de anason

Mod de preparare:

Cel mai indicat este sa amesteci ingredientele si sa le lasi la soare timp de 2-3 zile sa se coaca. Daca insa, nu ai cum sa faci asta, poti sa le pui intr-o tigaie FARA ulei si sa le coci timp de 3-4minute fara sa le arzi. Odata coapte, pune-le pe toate intr-o rasnita si rasneste-le pana ajung sa fie pudra/praf.