Cat timp rezista alimentele in frigider si in congelator

Cat timp rezista alimentele in frigider si in congelator

Pentru o viata sanatoasa ni se recomanda mereu sa mancam produse proaspete, de la fructe si legume, pana la carne si lactate, iar frigiderul, atat de util in orice casa, ne ajuta in acest sens. Daca insa alimentele depasesc un anumit termen, pot cauza toxiinfectii alimentare sau chiar si alte complicatii. 

Merele pot fi pastrate in frigider intre 4 si 6 saptamani, citricele intre 1 si 3 saptamani, fructele de padure intre 7 si 10 zile. Nu aseza niciodata vegetalele langa mancarea gatita sau fructele langa legume. Lamaile, vinetele si ardeii se pastreaza cel mai bine in pungi de hartie si, contrar obiceiului pe care il toata lumea, rosiile nu se pastreaza in frigider, pentru ca isi pierd aroma. 
 
Alimentele pentru micul dejun reprezinta o alta categorie de alimente. Ouale rezista intre 3 si 5 saptamani, laptele – 1 saptamana, untul – intre 1 si 3 luni, iar iaurtul intre 1 si 2 saptamani. 
 
Pe usa frigiderului poti pastra branza, untul si iaurtul, pentru ca e o zona mai putin rece, insa ouale nu au ce cauta acolo, asa cum ai crede. Pastreaza-le in ambalajul de carton, in partea inferioara a frigiderului. 
 
Carnea proaspata trebuie depozitata pe raftul cel mai de jos. Cea de pui si de curcan poate fi tinuta in frigider cel mult doua zile, iar cea de vita, porc sau miel pana la 5 zile. Carnea proaspata de pui sau de curcan poate sta in congelator 9 luni, cotletul de porc 6 luni, iar pestele intre 8 si 10 luni, in afara de cel gras care nu rezista mai mult de 4 luni. 
 
 
Legumele rezista cel mai mult in congelator, campioane fiind mazarea si fasolea verde, care pot fi inghetate pana la un an si jumatate. Inghetata, pe de alta parte, dupa o luna se cristalizeaza si isi pierde gustul. 
 
Mancarea gatita se pastreaza proaspata pentru 3 zile, cu conditia sa o lasi sa se raceasca o ora dupa ce ai facut-o. N-o sa se strice frigiderul, asa cum ai tot auzit, ci o sa se strice chiar mancarea si nu-ti va pica prea bine. 
 
Desigur, pe langa respectarea termenelor de valabilitate, trebuie sa si pastrezi frigiderul curat. Asta inseamna sa il speli o data pe saptamana. Daca a inceput sa miroasa urat poti sa apelezi la bicarbonatul de sodiu sau sa lasi o lamaie taiat in jumatate, dar mai bine il speli, caci e semn ca ai pastrat unele alimente prea mult timp, iar bacteriile s-au inmultit. Si nu burdusi frigiderul ca in reclame, ca n-o sa mai circule aerul printre alimente.