Cozonacul traditional cu nuca preferat de Carmen Bruma

Cozonacul traditional cu nuca preferat de Carmen Bruma

Carmen Bruma are o silueta de invidiat si este mereu atenta la alimentatie. V-ati intrebat vreodata daca mananca cozonac? Da, mananca, si am gasit reteta ei preferata.

Un cozonac traditional iese in evidenta datorita gustului sau bogat in nuca si cacao. Framantat si modelat individual, copt in mod traditional, acest cozonac pastreaza reteta originala si gustul autentic romanesc.

 
Ingrediente 
  • 1kg  faina
  • 300gr zahar
  • 400gr lapte
  • 6 oua
  • 80 gr drojdie
  • 300gr unt
  • 400gr nuca
  • 100gr cacao
  • 30gr portocala confiata
  • Scortisoara, cuisoare
  • Sare
Mod de preparare
 
1.       Amestecam drojdia cu 50 ml lapte si trei linguri cu faina si lasam compozitia sa creasca la cald pana isi dubleaza volumul.
 
2.       Laptele il fierbem impreuna cu zaharul si amestecam pana cel din urma se dizolva.
 
3.       Galbenusurile le frecam cu praful de sare.
 
4.       Punem faina intr-un vas si turnam pe rand, amestecand: drojdia, galbenusurile, laptele impreuna cu zaharul topit si untul, portocala confiata. Framantam bine pana obtinem un aluat omogen, consistent si elastic.
 
5.       Compozitia astfel obtinuta se lasa la dospit circa o ora.
 
6.       Luam apoi o bucata de aluat, o intindem bine, punem peste crema de nuci cu cacao si o rulam. Rulada obtinuta o sectionam in doua pe lungimea sa si cele doua parti astfel obtinute le impletim si le ungem cu ou.
 
7.       Se pun apoi intr-o forma tapetata in prealabil cu unt si faina si le lasam la dospit aproximativ doua ore.
 
8.       Cand aluatul a crescut dam tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 ora la 160 grade.
 
 
Respecta intocmai reteta aleasa si tine cont de urmatoarele trucuri! Te vor ajuta sa ai cozonaci gustosi si pufosi!
 
1.   Ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura! Scoate-le din timp, aproximativ cu 3-4 ore inainte pentru a le permite sa ajunga la temperatura camerei.
 
2.   Dospitul se face la o temperatura de 35 de grade si umiditate  80.
 
3.   Pentru copt, cuptorul trebuie incalzit la 160 de grade iar spre sfarsit temperatura trebuie coborata la 140 grade, pentru a ii perimte cozonacului sa se coaca bine.
 
4.   Bucataria trebuie sa fie calduroasa si, dupa ce faceti aluatul, e bine sa nu deschideti usa sau geamul, pentru a nu se face curent.
 
5.    Toate ingredientele lichide trebuie sa fie caldute – nu foarte fierbinti, nu foarte reci.
 
6.   Vasul in care framantati aluatul trebuie sa fie caldut. Pentru asta, il puteti clati cu apa fierbinte si apoi sterge foarte bine.
 
7.   Cozonacul va avea o culoare frumoasa daca frecati ouale cu putina sare.