Invata singur sa patinezi

Invata singur sa patinezi

Una dintre distractiile de iarna este patinatul si cu siguranta vrei sa poti si tu sa te plimbi pe gheata, daca nu chiar sa faci tot felul de trucuri. Exista o multime de motive pentru care sa-ti doresti sa inveti sa patinezi, fie ca vrei sa te distrezi alaturi de prietenii tai care adora patinoarele, fie ca vrei pur si simplu sa faci miscare.

Beneficii 

 
Ca sa te convingem sa te apuci de patinat in weekend iti spunem ca vei avea parte de un adevarat antrenament cardio care iti va solicita atat grupele mari de muschi, cat si pe cele minore in special din zona soldurilor, a gambelor si a genunchilor. 
 
Foarte important este ca vei arde foarte multe calorii. In medie, o femeie de 70 de kilograme care patineaza la o viteza redusa (de pana in 14 km/ora), arde circa 387 de calorii pe ora. Patinajul la o viteza mare arde cicra 633 de calorii pe ora. Pe langa toate acestea, vei avea de castigat pentru ca vei elimina tot stresul acumulat la serviciu. 
 

Cateva reguli inainte de a incepe 

 
Hainele sunt foarte importante pentru ca nu vrei sa-ti fie nici cald, nici frig. Alege-ti imbracamintea astfel incat sa te simti bine si sa te poti misca in voie. Evita pe cat posibil blugii pentru ca materialul este rigid. 
 
Inchiriaza patinele direct de la patinoar, dar daca vezi ca te descurci si chiar iti place, cumpara-ti unele de calitate. Daca prinzi o oferta va fi chiar mai rentabil decat sa platesti de fiecare data. 
 
Leaga corect patinele sau roaga pe cineva sa o faca. Nu le strange prea tare, pentru ca iti vei bloca circulatia, nici nu le lasa prea largi pentru ca nu vei avea control asupra miscarilor. 
 
Du-te cu un prieten, caci va fi mult mai distractiv asa. In plus, daca amicul tau stie deja sa mearga iti va fi de mare ajutor. 
 
Invata sa cazi inainte sa ajungi la patinoar. Poate suna haios, dar acest pas este foarte important daca nu vrei sa te alegi cu vreun os rupt. Asadar, incalta-te cu patinele, pregateste o perna (vei avea parte de cazaturi veritabile, nu-ti face griji), indoaie genunchii, ridica mainile in fata si cazi in fund. Vei avea cateva vanatai, dar nimic grav. 
 
 

Primii pasi 

 
Prima data trebuie sa inveti sa-ti pastrezi echilibrul pe gheata. Mentine capul drept, spatele la fel, genunchii flexati si mainile usor departate de corp. Incearca sa fii relaxat si nu privi sub nicio forma la picioare. Privirea trebuie sa fie inainte, caci asa vei putea ramane concentrat. 
 
Incepe prin a pasi normal pe gheata, ca si cum ai fi pe trotuar, doar ca fa pasii mult mai mici. Acest exercitiu este important pentru a avea stabilitate in glezne. Dupa ce simti ca stapanesti aceasta miscare, fa pasii prin alunecare, mutandu-ti greutatea de pe un picior pe celalalt. 
 
Invata sa te opresti pe gheata. Cea mai simpla metoda este oprirea in forma de T: adu un picior in spatele celuilalt, perpendicular cu acesta. O alta varianta ar fi o tehnica asemanatoare cu plugul de la schi: departeaza picioarele si apropie doar varfurile patinelor, in V. 
 
Daca ai cazut, trebuie sa te si ridici. Nu te gandi sa-ti chemi prietenul in ajutor, pentru ca il vei trage si pe el jos. Pune ambele maini in fata, cu palmele pe gheata, la fel si genunchii. Ridica un picior, apoi celalalt, in tot timpul pastrand palmele pe gheata. Apoi ridica-te usor cu totul, incercand sa-ti pastrezi echilibrul. Nu pune mainile in spate pentru ca vei aluneca cu picioarele inainte.