Tarte Tatin cu mere

Tarte Tatin cu mere
Doar numele este mai pretentios, caci desertul in sine nu este decat o tarta cu mere. De fapt, este un american pie cu fundul in sus. Legenda spune ca inventarea acestei tarte a fost datorita (dupa ce vei gusta vei intelege de ce nu am scris "din cauza") unui incident. 
 
Doua surori, Stephanie si Caroline Tatin, detineau Hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron, la 150 de kilometri langa Paris, in anul 1898. Stephanie se ocupa de bucataria hotelului si intr-o seara, fiind responsabila de mai multe treburi pe care le facea concomitent, a rasturnat din greseala tarta cu mere. Se pare ca desertul a facut senzatie printre invitatii hotelului si ca alti bucatari au preluat reteta si au facut-o celebra cu numele surorilor Tatin. 
 
Ingrediente 
  • 4 mere Golden, Ionatan sau Granny Smith 
  • 250 de grame de aluat de foietaj (decongelat la frigider) 
  • 5 linguri de zahar 
  • 75 de grame de unt 
  • 1 pliculet de zahar vanilat 
  • nucsoara, scoartisoara 
Incinge cuptorul in timp ce curata merele de coaja si de seminte, apoi taie-le felii. Ca sa eviti sa oxideze, stropeste-le cu zeama de lamaie. 
 
In tava in care o sa faci tarta topeste untul, apoi adauga si zaharul si mai lasa-le putin pe foc. Dupa ce s-a caramelizat zaharul, pune-l si pe cel vanilat si caleste-le pentru 5 – 6 minute. Adauga nucsoara si scortisoara si opreste focul imediat ce merele s-au calit. Asaza feliile de mere astfel incat sa ocupe tot fundul tavii. 
 
Deasupra asaza foietajul si taie marginile care depasesc tava. Dupa 20 – 25 de minute, scoate tarta din cuptor, las-o sa se raceasca 5 minute, apoi rastoarn-o cu grija, dar cu o miscare rapida, pe un platou pe care il pui dinainte drept capac.