Renunta la zahar, pentru o viata mai dulce!

| |
Renunta la zahar, pentru o viata mai dulce!

Zaharul este ascuns in foarte multe alimente de la paine si cereale, pana la condimente si bauturi racoritoare. De fapt, exista pana la 40 de sortimente de zahar in alimentele pe care le consumam. Prin urmare, conform unui studiu, consumam cu 50% mai mult zahar decat in anii 70, iar rata obezitatii pare ca a explodat in aceasta perioada de timp.

 

Un studiu raportat la americani releva faptul ca acestia consuma in jur de 22 de lingurite de zahar pe zi, desi doza maxima recomandata este de 6 lingurite pentru femei si 9 lingurite de zahar pentru marbati. 

Peste tot cititm ca zaharul este drogul secolului nostru si trebuie sa renuntam la el. Dar de ce sa o facem? Iata mai jos cateva motive care ar trebui sa-ti fie suficiente:

 

Zaharul nu are valoare nutritionala. Limiteaza alimentele care contin zahar si alege in locul lor fructele si legumele. Doar asa vei consuma mai putin calorii, insa vor fi calorii ce iti vor aduce un plus de vitamine si minerale extrem de importante pentru sanatatea ta si pentru mentinerea unei greutati corporale optime..

Prea mult zahar iti poate afecta sanatatea: un consum mare de zahar este relationat cu riscul de a face diabet, colesterol marit, supraponderabilitate si obezitate. Numeroase studii au aratat ca a consuma mult zahar, in special zahar alb rafinat care se gaseste in alimentele procesate, poate duce la diabet de tip B. Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca daca bei o cutie de bauturi racoritoare pe zi, riscul de a dezvolta diabet de tip B creste cu 22%.

Zaharul da dependenta. Exact ca in cazul cofeinei, organismul nostru isi va manifesta pofta de a consuma alimente si bauturi ce contin zahar. Daca consumi zilnic zahar in exces, simptomele dependentei de zahar nu vor intarzia sa apara: stari de nervozitate, instabilitate, irabilitate, dureri de cap, transpiratie rece.

Zaharul iti afecteaza memoria. Science Daily demonstreaza printr-un articol ca o dieta bogata in zahar duce la incetinirea activitatii cerebrale, inhiba procesul de invatare si afecteaza memoria.

Zaharul dauneaza zambetului tau! Periajul dintilor, detartrajul si controalele regulate sunt extrem de importante, insa, nu uita ca si dieta are un rol semnificativ in sanatatea dintilor tai. Zaharul actioneaza ca un acid ce distruge smaltul dintilor. Bacteriile care se dezvolta natural in gura fiecarui individ au nevoie de zahar pentru a obtine energie pentru a se multiplica si a se lipi de suprafata dintilor. Dupa un timp, acest lucru se transforma in placa bacteriana si apoi in carii.

Ce zici, incerci sa reduci cantitatea de zahar pe care o consumi zilnic?

 

 

Distribuie articolul pe: