Cum sa cumperi paine

| |
Cum sa cumperi paine
Painea noastra cea de toate zilele este aproape nelipsita de pe masa omului modern. De fapt, conform unui studiu recent, romanii consuma mai multa paine decat oricare alt popor. Insa, din pacate, facand o medie, romanii consuma cea mai nesanatoasa paine.
 

Eu, personal, am o mare problema cu franzela romaneasca, acea paine pufoasa de 1 leu care nu are mai deloc valoare nutritiva, este plina de calorii si deloc gustoasa. In plus, cand o strangi in mana, ramane coca. Aceasta este cea mai consumata paine de catre romani.
 
Ca sa schimbam ceva, trebuie sa invatam sa alegem si sa cumparam cea mai buna paine:
 
A gasi o paine care se potriveste gustului tau, ar putea parea o munca de detectiv. Ceea ce nu trebuie sa pierzi din vedere este faptul ca iti doresti un sortiment de paine facut din faina integrala, care sa aiba un gust bun si fara un adaos prea mase de sare si zahar. Daca vei compara sortimentele de paine vei vedea ca ezista foarte multe variatii pe acesta tema grasimile nu reprezinta o problema a painii, asa ca nu-ti pierde vremea cu ele, iar adaosul de fibre si calciu nu reprezinta decat un bonus la o paine buna.
 
Tine minte ca painea alba este doar un alt termen pentru painea din faina rafinata. Asa ca daca vezi pe eticheta paine din faina de grau sau imbogatita cu faina de grau nu este altceva decat paine alba din faina rafinata de grau. Cat priveste celelalte cereale precum painea de ovaz sau secara, are cam aceeasi soarta ca si painea alba.
 
Atentie la capcane!
 
S-ar putea sa intalnesti pe etichete expresii ”paine facuta cu faina integrala” ceea ce nu inseamna ca este paine integrala facuta numai din faina integrala.
Painea din multicereale nu inseamna ca e facuta cu faina din cereale integrale, ci doar facuta cu faina din mai multe tipuri de cereale care pot fi rafinate.
Nu cumpara painea in functie de culoare. Painea poate aparea pe raft in aproape toate nuantele de maro, iar o paine foarte inchisa la culoare nu inseamna neaparat un continut mai nutritiv sau mai bogat in fibre. De exemplu, painea de secara Pumpernickel are acea culoare maro inchis, aproape negru datorita melasei si este facuta in special din faina rafinata.
 
 
Distribuie articolul pe: