De cativa ani a patruns si pe piata din Romania siropul de agave, cu promisiunea ca este o varianta mult mai sanatoasa de indulcitor natural. Se obtine din aceeasi planta mexicana din care se fabrica tequila si este folosit la indulcirea multor alimente, sub denumirea de indulcitor natural. Dar este oare mai sanatos decat zaharul obisnuit. Raspunsul specialistilor este nu. Siropul de agave are mai multe calorii decat zaharul rafinat (o lingurita de zahar are 16 calorii, in timp ce aceeasi cantitate de sirop de agave are 20 de calorii), dar este mai dulce decat zaharul ceea ce inseamna ca vei folosi o cantitate mai mica pentru acelasi efect. In timp ce zaharul d emasa se compune din jumatate fructoza si jumatate glucoza, siropul de agave contine un procent de 90% fructoza. Este mult mai multa fructoza decat in foarte folositul sirop de porum cu continut bogat de fructoza. De fapt, siropul de agave este adeseori denumit indulcitorul pe baza de fructoza. Fructoza nu interfereaza cu nivelul glicemiei din sange asa cum gace glucoza, motiv pentru care siropul de agave poate fi numit prietenul diabeticilor. Insa nu exista studii care sa sustina aceasta teorie. De fapt, unele studii chiar sugereaza ca o cantitate mare de fructoza poate incuraja rezistanta la insulina (ceea ce creste riscul de a dezvolta diabet), mareste numarul trigliceridelor si are efecte adverse asupra colesterolului din sange si posibil asupra ficatului. Siropul de agave nu este nici pe departe atat de natural pe cat comerciantii vor sa te faca sa crezi. Procesul de preparare al siropului de agave este foarte similiar cu cel prin care se obtine siropul de porumb cu continut mare de fructoza. Chiar unele firme producatoare de sirop de agave dilueaza produsul cu sirop de porumb. Iar cand vine vorba de valorile nutritive ale sirpului de agave, nu exista mare diferenta intre acesta si zaharul rafinat. De fapt, nici o forma de zahar nu reprezinta o sursa buna de nutrienti.