Cele mai bune surse de proteine pentru vegetarieni

Cele mai bune surse de proteine pentru vegetarieni

Desi carnea ramane alimentul de baza al romanului, exista nenumarate persoane care, din ce in ce mai mult, aleg sa nu mai consume acest fel de mancare. Indiferent care sunt motivele pentru care unii aleg sa devina vegetarieni, carnea ramane una dintre cele mai importante surse de proteine. Cu toate acestea, se poate trai foarte bine si fara acest aliment, deoarece exista si alte surse vegetale ce le pot substitui pe cele animale astfel incat sa contribuie la consolodarea masei musculare, la mentinerea unor oase sanatoare si la pastrarea senzatiei de satietate intre mese.


Legumele
 
In general legumele sub forma de boabe, fasolea, lintea si nautul sunt vedetele. Desi reprezinta surse excelente de fibre, aceste legume contin si o cantitate mare de proteine.
75 de grame de linte contine mai mult de 11 grame de proteine. 
Fasolea neagra este perfecta pentru a prepara salate, chilly sau tacos și doar 60 de grame din acest sortiment de fasole contine 15 grame de proteine.
 Nautul se foloseste in special pentru prepararea humusului sau salatelor si doar 100 de grame de naut fiert contine 14 grame de proteine.
 
Lactatele
 
Produsele lactate contin calciu, un nutrient esential pentru sanantatea oaselor. Pentru dieta alege-le pe acelea degresate care sunt imbogatite si cu vitamina D si care sunt capabile sa furnizeze si o cantitate mare de proteine.
Iaurtul, pe langa faptul ca furnizeaza organismului acele bacterii prietenoase, este si extrem de bogat in proteine. Un pahar de iaurt grecesc contine de 7 ori mai multe proteine decat un iaurt obisnuit si este comparabil cu o jumatate de portie de carne slaba.
Laptele pe langa faptul ca este bogat in proteine contine toti cei 9 amino acizi esentiali.
Acelasi lucru este valabil si pentru branza, iar daca alegi acele sortimente degresate vei obtine 20 de grame de proteine pe portie.
 
Cerealele
 
Orice dieta sanatoasa trebuie sa contina si cereale integrale deoarece aceste furnizeaza organismului carbohidrati vitamine, minerale si proteine. Alege-le pe cele integrale deoarece acestea au mai multe fivbre, potasiu, magneziu si seleniu decat cele rafinate.
Dintre cele bogate in proteine, putem enumera quinoa, bulgur si amaranth.
 
Produsele din soia
 
Boabele de soia reprezinta semintele acestei plante care sunt extrem de bogate in proteine. Laptele de soia contine tot atatea proteine cat laptele de vaca. Tofu este extrem de gustoasa si furnizeaza 10 grame de proteine pentru numai 120 de grame de branza din soia.

Nuci, seminte și unt de arahide
 
Crocante, sarate, gustoase, nucile si semintele reprezinta o sursa excelenta de proteine si grasimi sanatoase. le poti consuma ca atare, le poti adauga in salate, in produse de panificatie sau sub forma de unt.  Insa trebuie sa nu uiti ca in nuci, seminte si unt de arahide sunt condensate multe proteine, grasimi sanatoase si calorii, asa ca o portie mica este tot ce ai nevoie.