Potrivit Environmental Working Group (EWG), o organizatie care publica in fiecare an lista cu alimentele cele mai contaminate de pesticide, pentru 2016 lista nu este deloc scurta. Ca si anul trecut, avem pe locurile fruntase capsunile, strugurii si rosiile cherry. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa le mai consumam, ci doar ca este musai sa le spalam mai bine, eventual cu apa in care punem putin otet sau sare. Pesticidele se pot transforma agenti cancerigeni, pot afecta sistemul endocrin si pot influenta intr-un mod negativ procesul de crestere al copiilor. Iata mai jos o lista cu fructele si legumele care contin cele mai multe pesticide: Rosiile cherry Ca sa fie asa dulci si gustoase, rosiile cherry trec prin tot felul de tratamente cu pesticide si diverse alte chimicale. Spala-le bine inainte sa le consumi, in mai multe jeturi de apa. Capsunile In ultimii ani, capsunile au devenit din ce in ce mai mari si din ce in ce mai lipsite de gust si aroma. Capsunile naturale, fara pesticide, sunt usor de identificat, sunt rosii, micute, aromate si dulci. Strugurii De cate ori nu ti s-a intamplat sa cumperi struguri si sa simti un gust de chimicale? Mie de multe ori, motiv pentru care am renuntat sa mai cumpar din supermarketuri si am incercat sa consum struguri doar in sezon, cumparati din piata. Merele Cand mergi in piata, nu te repezi sa cumperi merele cele mai mari si mai frumoase, alea sunt crescute cu pesticide si chimicale. Alege merele mici, de la tarani. Piersicile Regula de aur de la care sa nu te abati cand mergi sa cumperi fructe este sa nu le cumperi niciodata pe cele care par de plastic. Piersicile in extrasezon sunt contaminate cu foarte multe pesticide. Nectarinele Ca si surorile lor piersicile, nectarinele vin la pachet cu multe pesticide. Spala-le bine cu apa cu sare si otet sau chiar pune pe ele apa clocotita. Spanacul Despre spanac se spune ca este unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume, nu si daca nu este spalat cum trebuie. Din fericire, spanacul il consumam de multe ori oparit, deci riscul de a manca si pesticidele scade drastic. Ardeiul gras De fiecare data avem de ales din supermarket si de la piata intre ardeii grasi care par de plastic si ardeii grasi mai mici, cu tot felul de defecte. Nu e bine sa ii alegem pe cei frumosi, ci pe cei mici si urati. Castravetii Pentru ca si castravetii au multe pesticide, este recomandat sa fie bine spalati, chiar si in apa fierbinte, sau curatati de coaja. Rosiile Prea putine rosii mai au gust si aroma, mai ales daca le cumparam iarna. Rosiile sunt tratate cu cel putin 12 pesticide, asadar, ai grija si spala-le bine. Afinele de cultura De cate ori nu ti s-a facut pofta cand ai vazut in supermarketuri afinele alea perfecte, asezate frumos in caserole? Afinele de cultura sunt mari si grase, diferite de afinele micute din padure. Gustul nu e nici el acelasi, oare de ce? Evident, de la pesticide. Cartofii Cartofii au si ei foarte multe chimicale, unele studii spui ca un cartof mediu are mult mai multe pesticide fata de orice alta leguma sau fruct. Din fericire, exista si alimente care au pesticide in cantitati insignifiante, de exemplu ananasul, porumbul, varza, ceapa, sparanghelul, fructele de avocado, mango, papaya si kiwi, vinetele, citricele, conopida, cartofii dulci, mazarea congelata si pepenele galben. Citeste si Cum afecteaza pesticidele alimentele si ce riscam prin consum.