Printre cele mai renumite diete care promit pierderea rapida in greutate se numara cea conceputa de celebra nutritioniasta Monica Grenfell, o dieta in doua etape care are la baza consumul de cereale integrale, supa, fructe si legume, carne slaba si produse lactate in cantitati mici. Ideea pe care o sustine aceasta nutritionista este ca trebuie sa iti reconstruiesti sanatatea, celula cu celula. Ce inseamna asta? In primul rand, faptul ca trebuie sa renunti la a alege alimentele in functie de gust si sa le alegi pe cele care au mai multe calitati nutritionale. Care sunt principiile dietei care te ajuta sa slabesti un kilogram pe saptamana si te ajuta sa iti mentii greutatea dupa incheierea dietei? 1. Consuma numai alimente bune pentru corpul tau, pline de nutrienti si cu calitati anti-imbatranire. 2. Consuma in fiecare zi 45 de grame de proteine, atat cat avem nevoie pentru a mentine sanatatea organismului. 3. Alege alimente care au proprietatea de a detoxifia organismul. 4. Daca vrei sa continui sa slabesti si dupa prima saptamana de dieta, care e cea mai drastica, mareste putin portiile si tine regulile din cea de-a doua etapa a dietei. Reguli de baza: Nu consuma fructe dupa ora 4 dupa-amiaza. Scoate complet din meniu zaharul si faina alba, untul, biscuitii si prajiturile, maioneza si dressingurile pentru salate, ketchup-ul, toate dulciurile, carnea procesata, chipsurile, snack-urile. Cum arata planul de slabire pentru prima etapa? Ziua 1 Mic dejun: o jumatate de grapefruit sau un pahar mic de suc de grapefruit; 30 grame de fulgi de ovaz fierti cateva minute impreuna cu o curmala; un mar mic; o ceasca de cafea sau ceai verde. Gustare: un mar sau un morcov. Pranz: un platou de legume preparate la abur, in orice cantitate; un cartof mic fiert stropit cu putin ulei de masline si otet balsamic. Gustare: o jumatate de avocado sau o jumatate de mar. Cina: o ceasca de suc de struguri; 300 ml supa de spanac; un platou de broccoli preparat la abur, orice cantitate; un cartof mediu, fiert si stropit cu putin ulei si otet balsamic. Ziua 2 Mic dejun: ca in ziua 1; Gustare: o felie de branza; Pranz: o salata cu legume, orice cantitate, dreasa cu ulei si otet de masline; Gustare: ca in ziua 1; Cina: supa de spanac ca in ziua 1, 150 grame cartof dulce cu 2 linguri ulei de masline si spanac. Ziua 3 Mic dejun, gustari si pranz ca in ziua 2. Cina: o ceasca de suc de struguri; 300 ml supa; 180 grame cartofi dulci facuti piure cu putin ulei; un porumb fiert sau un dovlecel fiert, preparat cu putin ulei si otet balsamic. Ziua 4: Mic dejun, gustari si pranz ca in ziua 1; Cina: un pahar de suc de struguri; 300 ml supa; varza de Bruxelles preparata la aburi, o salata mica de varza dreasa cu ulei si otet, o felie de cartod dulce si 3 linguri de orez basmati fiert. Ziua 5 Mic dejun: 250 ml suc de grapefruit; 30 grame fulgi de ovaz preparati cu apa si o curmala; o banana; o felie de paine integrala unsa cu putina dulceata. Gustare: o jumatate de avocado; Pranz: legume preparate la aburi peste care poti sa presari cateva seminte de floarea soarelui; 2 felii de crackeri de secara unse cu putin ulei de masline. Gustare: o felie de branza; Cina: o ceasca de suc de struguri; 300 ml supa de spanac; 180 grame cartofi copti sau fierti si o portie de broccoli preparate la abur; 30 grame branza. Ziua 6 Mic dejun: 250 ml suc de grapefruit; 30 grame fulgi de ovaz preparati cu apa si o curmala; o para; un iaurt mic. Gustare: un mar sau un morcov; Pranz: legume fierte ca in ziua 1, cate vrei, 3 linguri iaurt simplu cu cateva boabe de struguri si putin mar ras. Gustare: un cracker de secara cu 2 lingurite de dulceata. Cina: o ceasca de suc de struguri; 300 ml supa de spanac; 1 felie de paine integrala cu putin ulei de masline; legume la gratar sau fierte; 3 linguri de orez fiert. Ziua 7 Mic dejun: 250 ml suc de grapefruit 30 grame fulgi de ovaz preparati cu apa si o curmala un ou fiert o banana o felie de paine integrala unsa cu putina dulceata; Gustare: 5 nuci sau migdale Pranz: legume fierte sau preparate la aburi, cate vrei, 3 linguri iaurt simplu cu cateva boabe de struguri si putin mar ras. Gustare: o jumatate de avocado sau un mar Cina: o ceasca de suc de struguri; 300 ml supa de spanac; 30 grame branza; legume fierte sau preparate la aburi. Cum se face supa de spanac? Include cantitati egale de spanac, cartofi, telina, ceapa si alte verdeturi. Ce meniuri mai poti sa alegi pentru cina? – 150 grame peste fript sau fiert impreuna cu legume fierte, in ce cantitati vrei; – 150 grame friptura la gratar, impreuna cu legume preparate cum vrei; – un piept de pui fiert sau fript servit cu legume; – 2 oua facute omleta cu putin ulei de masline si o felie de paine integrala. Ce alimente consumi in a doua etapa a dietei si cum? – legume de toate felurile, consumate zilnic, fierte sau crude; – cereale integrale, fara zahar, consumate in fiecare dimineata cu iaurt, suc de portocale sau lapte de soia; – carne de pui sau curcan, 200 grame pe saptamana sunt suficiente; – carne rosie, 100 grame pe saptamana; – oua, 2 pe saptamana; – lapte de soia si iaurt, consumate zilnic; – supa de spanac, cat de des poti; – 4 lingurite miere pe saptamana; – branza, consumata zilnic, 1-2 felii pe zi; – orez, 2 linguri, de 2-3 ori pe saptamana; – paste integrale, cate o portie medie, de 2 ori pe saptamana; – 2 linguri ulei de masline sau floarea soarelui, zilnic; – fructe si sucuri proaspete de fructe, (2-3 fructe pe zi sau un pahar de suc); – cateva nuci, de doua ori pe saptamana; – cate o ceasca de suc de struguri in fiecare zi, inainte de cina; – o ceasca de cafea in fiecare dimineata; – ai voie din cand in cand cate un pahar de vin seara, daca ti se face pofta. Etapa a doua a dietei o poti prelungi in functie de cat de multe kilograme vrei sa dai jos. Citeste si Slabeste 4 kilograme in 3 zile cu dieta militara. Sursa foto: arthritis.org.