Coriandru – beneficii pentru sanatate

Coriandru – beneficii pentru sanatate
Coriandrul proaspat, o planta asemanatoare cu patrunjelul, insa cu o aroma complet diferita, este o aparitie destul de recenta in bucataria de la noi si se gaseste destul de rar. Acest condiment se foloseste foarte mult in bucataria mediteraneeana, bucataria indiana si in cea a Asiei Centrale, a Orientului Mijlociu, dar si cea mexicana. fiind mai ales folosit in bucataria asiatica. 
 
Care sunt cele mai importante beneficii ale coriandrului pentru sanatate?
 
1. Controleaza nivelul de zahar din organism.
 
2. Mentine colesterolul in limite normale. 
 
3. Coriandrul proaspat contine foarte multa vitamina A si vitamina C.
 
4. Are proprietati anti-microbiene, contine uleiuri volatile si fitonutrienti care grabesc vindecarea infectiilor din organism.

5. Contine un compus care ajuta la combaterea Salmonellei, o bacterie periculoasa pentru organism.
 
6. Semintele de coriandru au calitati anti-inflamatorii. 
 
7. Ajuta la combaterea diabetului.
 
8. Imbunatateste digestia.

9. Reduce gazele intestinale si combate balonarea.
 
10. Semintele de coriandru au calitati diuretice.
 

11. Actioneaza impotriva alergiilor.
 
12. Ceaiul de coriandru trateaza raceala si gripa.
 
13. Uleiul de coriandru reduce tensiunea arteriala si trateaza aftele bucale.

14. Amelioreaza durerile de cap.
 
15. Este bun pentru combaterea anemiei.
 
 
De la coriandru se pot folosi atat frunzele si semintele, dar si radacina. Multe persoane nu suporta gustul de coriandru proaspat, este un condiment pe care ori il iubesti ori il urasti.
 
100 de grame de coriandru proaspat asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina C si 37% din cel de vitamina A. In aceeasi cantitate se gasesc 4 grame de carbohidrati (dintre care 3 grame de fibre), doua grame de proteine si jumatate de gram de grasimi.
 
Coriandrul, atat cel proaspat cat si cel boabe, se poate pune in sosuri, tocanite, dar si supe, in timp ce acestea fierb, ca sa aiba timp sa isi lase aroma. Boabele de coriandru, merg si in salate, pentru un gust mai intens. De asemenea, coriandrul este foarte bun in sosurile marinate.
 
Coriandrul nu este recomandat in perioada sarcinii si alaptarii.