7 moduri prin care previi paradontoza

7 moduri prin care previi paradontoza

Paradontoza nu e o boala care apare numai la batranete, asa cum am fi inclinati sa credem, ea poate sa apara si la persoane tinere, iar motivele pot fi care mai de care mai variate. Printre cele mai comune cauze ale paradontozei se numara factorii genetici, fumatul, bacteriile de la nivelul cavitatii bucale, diverse schimbari hormonale, alimentatia deficitara, tartrul, diabetul si alte boli care slabesc sistemul imunitar. 

Care sunt simptomele paradontozei? Gingiile sunt inflamate si sangereaza chiar si la atingere, nu numai la periajul dentar, respiratia este urat mirositoare, apar pungi de puroi la radacina dintilor si culoarea gingiilor este schimbata. De asemenea, cand paradontoza e intr-un stadiu mai avansat, gingiile se departeaza de dinti, iar acestia incep sa se miste.

Cum previi paradontoza?

1. Mergi regulat la dentist pentru detartraj

Detartrajul, facut cu regularitate, o data la 6 luni este foarte important pentru prevenirea paradontozei. Daca tartrul este eliminat la timp, el nu are cum sa afecteze dintii. Detartrajul nu doare, nu e scump si se face rapid, tot ce trebuie sa faci este sa-ti amintesti de el.

2. Lasa-te de fumat

Fumatul nu numai ca afecteaza culoarea dintilor, insa le si slabeste structura si contribuie masiv la depunerea de tartru. Mai multe studii au aratat ca fumatul este una dintre principalele cauze ale aparitiei paradontozei.

3. Mananca mai sanatos

Daca din dieta ta nu fac parte suficiente alimente bogate in calciu, vitamina C si acid folic, atunci structura osoasa a dintilor este slabita. De asemenea, este important sa ai suficienta vitamina D, o alta vitamina importanta pentru oase care se obtine usor de la lumina soarelui.

4. Ai grija mai mare la igiena orala

Obisnuieste-te sa te speli de doua ori pe zi pe dinti, sa mananci multe fructe si legume, acestea ajuta la curatarea dintilor si, nu in ultimul rand, sa folosesti ata dentara si apa de gura.

5. Daca iti sangereaza gingiile, schimba pasta de dinti

Daca gingiile tale sangereaza, incearca o pasta de dinti mai naturala, cu mai putin fluor sau chiar deloc. Atat la supermarketuri cat si in magazinele naturiste se gasesc tot felul de paste de dinti cu ingrediente 100% naturale care curata dintii foarte bine.

6. Maseaza-ti gingiile cu ulei de masline sau ulei de cocos

Pentru a-ti mentine gingiile sanatoase, maseaza-le din cand in cand cu ulei de masline sau ulei de cocos. Aceste uleiuri amelioreaza inflamatiile, curata dintii si gingiile si, cel mai important, elimina bacteriile din cavitatea bucala. La fel de eficient este si daca iti clatesti gura cu unul din aceste uleiuri, fara sa le inghiti dupa clatire. 

7. Consuma mai putin zahar

Inca din copilarie ni s-a tot repetat ca dulciurile favorizeaza aparitia cariilor si ar trebui consumate cat mai rar, un sfat pe care ar trebui sa-l urmam toata viata. Cu cat mancam mai putine dulciuri, cu atat riscul de a face carii sunt mai mici, iar dintii vor fi mai sanatosi.

Citeste si 8 moduri de albire a dintilor acasa.