Super beneficii ale mersului pe jos

Super beneficii ale mersului pe jos

Dintre toate modalitatile de a te mentine supla, mersul pe jos este cea mai ușoară, sigura si ieftina. Poate fi si foarte amuzanta, mai ales daca ai o buna companie. In oras, sau in padure, mersul pe jos este o experienta extraordinara si o modalitate de a vedea cat mai multe peisaje. Iata cateva dintre beneficiile mersului pe jos:

 
Beneficii pentru metabolism
 
Mersul pe jos reduce riscul dezvoltarii unei tensiuni arteriale mari, a diabetului, a colesterolului si al bolilor de inima, la fel de mult ca si alergatul. Cu cat alergi sau mergi mai mult, cu atat arzi mai multe calorii si reduci riscurile de mai sus, sustin specialistii. Intr-adevar, trebuie sa mergi mai mult pentru a avea aceleasi rezultate ca si la alergat.
 
Artere mai sanatoase
 
Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp are multe efecte negatice asupra organismului, inclusiv reducerea abilitatii arterelor de a se relaxa si contract ceea ce creste riscul bolilor cardiovasculare pe termen lung. Insa daca iei pauze scurte de plimbare la fiecare ora poti scadea aceste riscuri
 
Un control mai bun asupra glicemiei din sange
 
Plimbarea dupa masa ajuta la controlul glicemiei din sange, in special in cazul persoanelor mai in varsta sau celor predispuse la diabet. Conform unui studiu recent, plimbarea de 15-30 de minute dupa fiecare dintre cele 3 mese a avut efecte mult mai benefice asupra glicemiei decat o sesiune zilnica de o ora de mers pe jos.
 
Bolile cronice
 
Multe studii efectuate pe persoane care sufera de o varietate de boli cronice precum afectiuni ale inimii, diabet, prostat sau cancer de san au descoperit ca mersul pe jos aduce un bonus asupra starii de bine si a sanatatii in general.
 
Durerile de spate
 
Pentru persoanele care sufera de dureri de spate cronice, mersul pe jos poate fi la fel de benefic precum un program de stretching.
 
Osteoartrita genunchilor
 
Un studiu recent efectuat pe 1800 de persoane cu risc de a dezvolta osteoartrita la genunchi a demonstrat ca acei oameni care faceau zilnic 6000 de pasi au avut mai putine probleme de mobilitate în urmatorii doi ani.