Dieta mediteraneana este considerata una dintre cele mai sanatoase diete din lume si pe buna dreptate dat fiind consumul mare de alimente naturale. Mai multe studii au aratat ca persoanele care tin o dieta mediteraneana traiesc mai mult, sunt mai putin predispuse la boli si sunt ferite de obezitate. De asemenea, s-a mai aratat ca persoanele care mananca in stil mediteranean au cu 30% un risc mai scazut de a dezvolta boli de inima si de a avea atacuri cerebrale. Care sunt regulile de care trebuie sa tii cont daca vrei sa treci pe o dieta mediteraneana? 1. Renunta la alimentele procesate si la carnea rosie Da, este greu sa nu mai mananci mezeluri sau carne rosie, insa este mai sanatos sa renunti treptat la ele. Salamul, parizerul, carnatii cu multe grasimi, micii, alimentele de tip fast-food, produsele de cofetarie si de patiserie, sucurile nenaturale, alimentele care contin coloranti si prajelurile ar trebui sa fie incluse din ce in ce mai putin in meniul tau. 2. Foloseste cat mai mult uleiul de masline Ce poate fi mai bun decat o salata greceasca cu branza feta si mult ulei de masline? In bucataria mediteraneana, uleiul de masline este folosit in toate preparatele. Fie ca il pui in salate, peste paste sau ca il torni peste cateva rosii taiate felii, el este delicios si sanatos. 3. Mananca legume si verdeturi de cateva ori pe zi Legumele si verdeturile iti aduc vitaminele si mineralele de care ai nevoie, iti imbunatatesc digestia, iti detoxifiaza organismul si iti accelereaza metabolismul. 4. Consuma multe seminte, nuci si migdale Semintele de floarea soarelui, alunele, migdalele, nucile, semintele de in si dovleac sunt o constanta in bucataria mediteraneana. Le poti adauga in salate sau le poti consuma intre mese pe post de gustari. Citeste si Cea mai simpla cura de slabire. 5. Inlocuieste prajiturile cu fructele Nu spune nimeni sa nu mananci din cand in cand cate o prajitura, important este sa nu exagerezi si sa ajungi sa consumi zilnic dulciuri sau alte produse cu zahar rafinat. Nutritionistii recomanda prajiturile la sarbatori si alte ocazii. Cand ti se face pofta de ceva dulce, apeleaza la niste fructe, putina dulceata sau miere. 6. Consuma regulat iaurturi si branzeturi Iaurturile si branzeturile sunt o parte importanta din dieta mediteraneana si sunt combinate la toate mesele cu salatele si, in general, cu legumele. Iaurtul este excelent pentru digestie, de aceea ar trebui sa fie consumat macar o data pe zi. 7. Nu uita de cerealele integrale si painea neagra Faina alba este o faina procesata care nu aduce cine stie ce nutrienti organismului, de aceea evit-o cat poti de mult si axeaza-te pe cerealele integrale si painea neagra. Studiile au aratat ca un consum regulat de cereale integrale accelereaza metabolismul, scad colesterolul si reduc nivelul de grasime in zona abdominala. 8. Mananca peste sau fructe de mare macar o data pe saptamana Pestele si fructele de mare contin grasimi sanatoase, nu ingreuneaza digestia si iti mentine colesterolul in limite normale. Incearca sa eviti pestele spada si rechinul, deoarece sunt sanse mari sa fie infestati cu mercur. 9. Nu uita de condimente Fie ca e vorba de ghimbir, scortisoara, coriandru, busuioc sau ardei iute, condimentele sunt extrem de utile intr-o dieta sanatoasa. Toate condimentele sunt pline de antioxidanti, au efecte anti-bacteriane puternice, scad nivelul zaharului in sange (scortisoara fiind in capul listei, in ceea ce priveste controlul nivelului zaharului din sange), determina echilibrarea tensiunii arteriale si au proprietati anti-cancer. Nu trebuie sa urmezi cu strictete aceste reguli, ci sa le ai in vedere de fiecare data cand iti pregatesti masa. Cu cat incluzi mai multe din aceste reguli in obiceiurile tale alimentare, cu atat o sa ai o sanatate mai buna. Citeste si 10 alimente care nu lipsesc din meniul nutritionistilor.