85 de milioane de europeni au consumat droguri o data in viata

85 de milioane de europeni au consumat droguri o data in viata

In 2011, 6500 de persoane au murit de supradoza, de cele mai multe ori in urma unui consum de opiacee combinat cu alte substante, cum ar fi alcoolul. Cifra deceselor este in scadere fata de precedentii doi ani.

Un sfert din populatia adulta a Europei, adica 85 de milioane de europeni au consumat droguri o data in viata. Principala concluzie care se desprinde din raportul publicat de Observatorul european pentru droguri si toxicomanie este urmatoarea : "consumul de droguri ramane ridicat in comparatie cu standardele istorice".

Chiar daca acest consum de cocaina si cannabis aparent scade, la fel ca si numarul de noi utilizatori de heroina injectabila, Observatorul cu sediul la Lisabona subliniaza ca 85 de milioane de adulti europeni – adica un sfert din populatia adulta a Europei – au consumat cel putin un drog ilicit in viata lor.

De asemenea se constata ca "piata drogurilor e mai volatila, mai dinamica si mai putin structurata in jurul substantelor pe baza de plante transportate de la distante mari pe pietele consumatorilor europeni". Totusi, "cannabisul este de departe drogul cel mai consumat – si deci si cel mai capturat – in Europa". Este vorba de marijuana, cultivata tot mai des in Europa, fie doar pentru uz personal fie in "ferme" controlate de diverse mafii.

3 milioane de europeni consuma zilnic cannabis. Sistemul european de alerta precoce – EWS – subliniaza ca "73 de noi substante psihoactive de sinteza, vandute adesea pe internet, au fost detectate anul trecut fata de "doar" 49 in 2011". Printre aceste substanÅ£e, 19 erau produse chimice "putin cunoscute sau obscure".

Revenind la raportul Observatorului european pentru droguri si toxicomanie, se arata ca "focarele de infectie reprezinta o amenintare pentru scaderea pe termen lung a numarului de persoane infectate cu virusul HIV". Astfel s-a constatat ca "apar focare noi de epidemie cu acest virus care da boala SIDA in Grecia si Romania". In acest context se insista pe furnizarea de servicii apropiate in materie de reducere a riscurilor cum ar fi tratamentele de substitutie sau schimbul de seringi.

In Romania s-au distribuit in cadrul unor programe specializate 900 de mii de seringi pentru o populatie de 21 de milioane de oameni in timp ce in Finlanda, tara de 4 ori mai mica, s-au distribuit 3,5 milioane de seringi.