8 metode care iti cresc coeficientul de inteligenta

8 metode care iti cresc coeficientul de inteligenta

Ai terminat de mult scoala si simti ca nu mai ai creierul la fel de activ ca in zilele in care pregateai referate pentru examene? Este normal, odata cu inaintarea in varsta, creierul incepe sa piarda din informatiile acumulate, sa faca mai putine legaturi intre neuroni, si, in general, sa dea semne de ramolire.

Ce poti sa faci ca sa iti cresti coeficientul de inteligenta si sa intarzii efectele imbatranirii asupra creierului?

Iata mai jos o lista cu cateva dintre obiceiuri care te fac mai destept:

1. Cititul

Indiferent ca citesti tratate de filosofie, romane, critica, stiri, carti de dezvoltare personala, carti de istorie, autobiografii si biografii, jurnale, insemnari de calatorii, bloguri sau diverse informatii pe wikipedia, creierul tau se va mentine activ. Informatia acumulata iti va aduce idei si momentele in care te vei simti cu capul gol vor fi din ce in ce mai rare. N-ar fi rau sa iti faci un obicei sa treci regulat prin librarii si sa vezi ce s-a mai publicat.

2. Evitarea rutinei

Cu cat stai mai mult timp in rutina, cu atat te vei plictisi mai tare si nu vei mai gasi nimic interesant de facut. Incearca sa variezi activitatile de weekend si sa faci mereu lucruri noi. Teatrul, filmele, drumetiile, dansul si sportul n-ar trebui sa lipseasca din programul tau.

3. Prietenii inteligenti

Cu cat ai mai multi prieteni inteligenti, cu atat vei invata mai multe lucruri si iti vei mentine creierul mereu activ. Este simplu, prietenii destepti te fac si pe tine mai destept.

4. Meditatia

Beneficiile meditatiei sunt cunoscute de mii de ani. Aceasta nu numai ca alunga stresul, dar imbunatateste concentrarea si atentia. Studiile au aratat ca meditatia practicata regulat modifica structura creierului, imbunatatind memoria si, in general, functiile creierului. Cercetatorii cred ca meditatia si exercitiile de respiratie, impreuna cu miscarile din yoga, ajuta creierul sa se calmeze, sa elimine stresul acumulat peste zi si, implicit, sa functioneze mai bine. Ca sa meditezi trebuie sa inveti mai intai sa iti controlezi respiratia si sa iti intrerupi vocea interioara, lucruri deloc simple, insa posibile cu putin efort.

5. Invatarea unei limbi straine

Pare mai complicat sa invatam o limba straina, insa e mult pana incepem. O limba straina nu numai ca ne deschide calea de acces catre o cultura noua, ci ne si pune in contact cu oameni noi. Studiile au aratat ca, atunci cand invatam o limba straina, creierul creste in dimensiuni.

6. Curiozitatea

Da, curiozitatea este calea sigura catre intelepciune, ea largeste orizontul de cunoastere si iti creste nivelul de inteligenta. Cu cat ai mai multe curiozitati, cu atat acumulezi mai multe informatii. In caz ca nu ai o fire curioasa, poti face un efort sa afli mai multe lucruri despre lucrurile si oamenii cu care intri in contact si, daca initial va fi mai dificil, dup-aia acest obicei de a afla va intra in rutina ta. De asemenea, daca nu stii informatii despre un anumit lucru, obisnuieste-te sa cauti pe internet despre lucrul respectiv.

7. Invatarea unui cuvant nou in fiecare zi

Uita-te in fiecare zi in dictionar si alege un cuvant pe care nu il stii si pe care sa il exersezi toata ziua. In acest fel iti vei largi vocabularul si limbajul tau va fi mai complex. Studiile au aratat ca inteligenta creste direct proportional cu numarul de cuvinte pe care le detinem in vocabular.

8. Calatoriile

Calatoriile te determina sa inveti lucruri noi despre locurile pe care le vizitezi. De asemenea, te ajuta sa cunosti oameni noi si sa iti exersezi limbile straine cunoscute. Cercetatorii au demonstrat ca orice fel de pasiune, fie ca e vorba de colectionat timbre, gradinarit sau calatorit, ajuta la imbunatatirea functionarii creierului.