8 greșeli pe care le faci când cumperi și depozitezi ouăle

8 greșeli pe care le faci când cumperi și depozitezi ouăle

În 2011, un american obișnuit consuma 245 de ouă pe an, iar până în 2020, această cifră a crescut la 286,5.12. Cu alte cuvinte, este clar că americanii iubesc ouăle, fie că sunt parte dintr-un mic dejun sau consumate mai târziu în cursul zilei.

Deși ouăle sunt ușor accesibile, ele sunt unele dintre cele mai pretențioase alimente în ceea ce privește manipularea și depozitarea (datorită fragilității lor). De exemplu, spre deosebire de cartofi, ouăle trebuie manipulate cu grijă, refrigerate imediat și gătite temeinic. Dacă nu sunt depozitate corect, pot dezvolta bacterii care pot cauza îmbolnăvirea celor care le consumă.

Cum greșești când cumperi și depozitezi ouăle

În timp ce unele informații sunt de notorietate, cum ar fi faptul că ouăle trebuie refrigerate, există și detalii mai puțin evidente. Ținând cont de acestea, am alcătuit o listă de greșeli pe care s-ar putea să le faci atunci când manipulezi și depozitezi ouăle—și ce să faci în schimb.

1. Cumpărarea ouălor care nu sunt depozitate corect

Când cumperi ouă, asigură-te că cele alese sunt păstrate la frigider în magazin. Ouăle sunt depozitate în zona frigorifică a magazinului deoarece bacteriile prezente într-un ou se pot multiplica rapid la temperatura camerei. Dar sunt mai puțin susceptibile să se dezvolte dacă oul este rece.

În plus, alege unele de clasa A sau AA, cu coji curate și intacte. Dacă achiziționezi produse din ouă sau înlocuitori de ouă, verifică dacă recipientele sunt bine sigilate.

2. Nu refrigerezi ouăle imediat ce ajungi acasă

Indiferent dacă le cumperi dintr-un magazin local sau le primești prin livrare la domiciliu, ouăle trebuie refrigerate imediat. Potrivit USDA, fluctuațiile de temperatură sunt critice pentru siguranță. Acest lucru se datorează faptului că ouăle pot conține Salmonella—o bacterie care poate provoca diaree, febră și crampe stomacale—motiv pentru care trebuie refrigerate cât mai repede.

În plus, odată ce ouăle au fost refrigerate, trebuie să rămână așa. USDA subliniază că un ou rece lăsat la temperatura camerei poate transpira, „facilitând pătrunderea bacteriilor în ou și favorizând creșterea acestora.”

3. Nu setezi frigiderul la temperatura potrivită

Nu doar că ouăle trebuie refrigerate imediat, dar ele trebuie păstrate la temperatura corectă. Asigură-te că frigiderul tău este setat la 4°C sau mai puțin și păstrează ouăle în cartonul lor original. De asemenea, ouăle trebuie depozitate în cea mai rece parte a frigiderului, nu pe ușa acestuia, deoarece acolo temperatura este mai ridicată.

4. Spălarea ouălor

Deși poate părea logic să speli ouăle înainte de a le folosi, acest lucru este inutil și poate chiar să le facă mai nesigure. Spălarea poate crește riscul de contaminare, deoarece apa poate fi absorbită prin porii cojii. Mai mult decât atât, ouăle au deja un strat protector natural aplicat de găină.

Reglementările guvernamentale impun ca ouăle clasificate USDA să fie spălate și dezinfectate corespunzător înainte de a ajunge pe piață, folosind doar substanțe aprobate de FDA pentru procesarea alimentelor, așa că nu este nevoie să îți faci griji.

5. Nu refrigerezi ouăle fierte

Data viitoare când prepari ouă umplute (sau orice alt tip de ou fiert tare), nu uita să le depozitezi în frigider. Atunci când ouăle sunt fierte, stratul protector de pe coajă este îndepărtat, lăsând porii expuși și făcând ouăle mai vulnerabile la bacterii și contaminanți. Pentru a menține ouăle fierte în siguranță, refrigerază-le în maximum 2 ore după gătire și consumă-le în decurs de o săptămână.

Citește și: Ce faci cu ouale ramase de la Paste

6. Folosirea ouălor crăpate

Bacteriile pot pătrunde în ouă prin crăpăturile din coajă. Nu ar trebui niciodată să cumperi sau să gătești cu ouă crăpate, chiar dacă fisura este foarte mică. Totuși, dacă observi că unul sau două ouă s-au crăpat în drum spre casă, le poți salva conținutul. Sparge ouăle crăpate într-un recipient curat, acoperă-l bine, păstrează-l la frigider și folosește ouăle în termen de 2 zile, potrivit realsimple.com.

7. Lași ouăle afară prea mult timp

Deși s-ar putea să fii tentat să îți pregătești toate ingredientele cu mult timp înainte de a găti sau coace ceva, nu lăsa ouăle la temperatura camerei mai mult de 2 ore. Ouăle crude și alte ingrediente combinate conform rețetei trebuie gătite imediat sau refrigerate și preparate în cel mult 24 de ore.

8. Congelarea ouălor intregi sau a gălbenușurilor

Există multe alimente care pot fi congelate, ceea ce este extrem de convenabil pentru pregătirea rapidă a meselor. Dar congelarea ouălor întregi sau a gălbenușurilor nu este o idee bună. Congelarea ouălor crude în coajă determină expansiunea conținutului de apă, ceea ce poate duce la crăparea cojii, în timp ce congelarea gălbenușurilor crude le face inutilizabile în rețete.

Citește și: Ce se întâmplă în organism dacă consumi două ouă zilnic