7 motive sa renunti definitiv la bacon

7 motive sa renunti definitiv la bacon

Cum romanii poftesc la tot ce vad la americani, am inceput si noi sa mancam regulat la micul dejun bacon crocant asa cum am vazut in filme. Te-ai intrebat vreodata cat de mult rau iti face acest produs din carne de porc?

Baconul nu este nici sunca, nici slanina si nici kaizer. Este un tip de carne care se obtine de la porcii hraniti cu nutret si care sunt sacrificati la 6 – 8 luni, cand stratul de slanina de pe spate are grosimea de 2,5 – 4 centimetri
 
Carnea este mai intai murata, adica lasata la macerat intr-un amestec de sare si zahar, apoi este tinuta la afumat pentru 4 ore. Carnea care este doar maturata este sunca, iar cea care este doar afumata este gratarul. 
 
Poate ca pana acum nu este nimic inspaimantator, dar cele ce urmeaza te vor face sa renunti definitiv la bacon:
 
1. Ai cu 42% mai multe sanse sa suferi un atac cardiac si/sau un accident vascular

Consumul regulat de bacon este asociat cu un risc marit de boli de inima si accidente vasculare, contribuind la cresterea riscului de atac de cord cu pana la 42%. Ca sa-ti faci o idee, trei felii de bacon contin aproximativ 435 mg de sodiu. 

 
2. Cu 44% mai multe sanse sa mori tanar 
 
Conform unui studiu publicat in revista Medicina BioMed Central, cercetatorii au descoperit ca un consum de carne procesata asa cum este baconul mareste semnificativ riscul de moarte prematura din cauze diverse, dar in special din cauza unei boli de inima sau de cancer.
 
Una din cele 17 persoane tinute sub observatie de cercetatori a murit; in plus, cele care au consumat peste 160 grame de carne procesata (echivalentul a doi carnati si o felie de bacon) au prezentat un risc cu 44% mai mare de a muri decat cele care au consumat cam 20 grame zilnic.
 
 
3. Cu 19% mai multe sanse de a face diabet
 
In ziua de azi baconul este inclus in orice fel principal de mancare si in deserturi, de la salate, tocanite, pana la prajituri, inghetata si ciocolata. Cu toate acestea, faptul ca bucatarii inventeaza fel si fel de retete in care includ acest preparat n-ar trebui sa ne linisteasca. 
 
Revista Science Daily a publicat un studiu care arata ca riscul de diabet creste cu 19% la persoanele care consuma zilnic bacon si alte produse din carne procesata.
 
4. Risc marit de boala de plamani sau o boala la plamani obstructiva
 
Daca te consola faptul ca mananci bacon numai din cand in cand (sau asa crezi tu), afla ca un studiu efectuat la Universitatea din Columbia le-a atras atentia celor care consuma produsul de 14 ori pe luna pentru ca au un risc marit de boli la plamani si de reducere a functiei renale. Consumul de bacon sau alte produse procesate din carne mareste si riscul de boala pulmonara obstructiva si afectiuni precum emfizem si bronsita cronica.
 
5. Poate declansa boli intestinale inflamatorii in doar doua zile
 
Intr-un studiu publicat de Universitatea din Harvard in revista Natura, cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in carne deterioreaza rapid microorganismele din intestine. 

Acestia au descoperit ca o dieta bogata in alimente de origine animala cauzeaza suprapopularea cu microorganisme care declanseaza boli intestinale inflamatorii in decurs de doua zile de la o masa bogata in carne.

 
6. Un risc semnificativ mai mare de cancer la tractul urinar
 
Intr-un studiu publicat in revista Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention, cercetatorii au descoperit o crestere semnificativa de cancer la tractul urinar la barbatii care consumau cele mai mari cantitati de bacon si alte produse din carne procesata.
 
7. Reactii alergice si astmatice
 
Conservantii prezenti in multe varietati de bacon pot declansa reactii alergice sau astmatice la unele persoane. Daca suferi de tulburari respiratorii cum e astmul sau daca manifesti alergii si sensibilitati alimentare, cel mai bine ar fi sa eviti baconul.
 
 
Foto: Hepta