7 lucruri pe care e bine sa le stii daca vrei sa slabesti

Procesul de slabire poate fi unul periculos pentru organism daca numarul de calorii este redus extrem de mult si organismul este privat de nutrientii necesari. De asemenea, daca revii rapid la vechile obiceiuri culinare dupa o cura drastica, dieta a fost tinuta in zadar si kilogramele pierdute se vor pune imediat la loc. 
 
Nutritionistii avertizeaza persoanele care incearca sa tina cura de slabire sa tina cont de cateva lucruri inainte de a se aventura intr-un proces de slabire bazat pe foame si multe frustrari. Care sunt aceste lucruri?
 
1. Curele de slabire rapide nu functioneaza
 
Daca incerci sa slabesti 5 kilograme pe saptamana si nu ai rabdare sa incepi o cura de slabire de lunga durata, atunci nu are rost sa te miri ca dupa incheierea dietei corpul tau o sa fie atat de slabit incat o sa incerci sa te recuperezi consumand cat mai mult. Asta inseamna ca o sa te ingrasi din nou, iar dupa o perioada de timp o sa te deprimi ca te-ai ingrasat si o sa incepi o noua cura de slabire, la fel de drastica.


 
2. Alege o cura de slabire de durata
 
Daca esti determinata sa slabesti si sa nu te mai ingrasi, atunci ar trebui sa alegi o cura de slabire de durata, care sa nu-ti forteze organismul si sa nu iti provoace depresii. De asemenea, recomandat ar fi sa iti schimbi obiceiurile alimentare cu unele sanatoase. Pentru inceput, renunta la mezeluri, margarina, produse de patiserie, dulciuri, prajituri, carnuri grase, paste, smantana, branza topita si paine alba. 
 
3. Incearca sa mananci putin si sanatos
 
Daca esti predispusa la ingrasare, atunci este evident ca trebuie sa reduci cantitatea de dulciuri, carbohidrati si grasimi. Incearca sa consumi cat mai multe alimente naturale, sa respecti programul meselor, sa iei gustari sanatoase (seminte, fructe, migdale, iaurturi) si sa nu te ridici de la masa cu stomacul plin. 
 
4. Tine-ti la inceput un jurnal cu ceea ce mananci
 
Da, poate parea plictisitor sa scrii intr-un jurnal ce mananci, insa acest lucru este destul de util la inceputul unei cure de slabire. Asa o sa inveti care sunt alimentele care iti priesc si cate calorii mananci zilnic. Plus de asta, e bine sa urmaresti daca in meniul tau se regasesc toate grupele alimentare. Ideal ar fi sa consumi in fiecare zi grasimi sanatoase (migdale, avocado, peste, ulei de masline), carbohidrati buni (mazare, paste integrale, fasole, quinoa, ovaz, orez brun, cereale integrale), legume si fructe, proteine (carne slaba, fasole, linte, soia, naut).
 
 
5. Nu te infometa
 
Din pacate, mai toate curele de slabire sunt asociate cu ideea de infometare. Foamea nu face decat sa intunece judecata, sa provoace depresii si sa slabeasca organismul. Cand iti este foame, randamentul tau in tot ceea ce faci este redus, iar mintea iti este coplesita de pofte alimentare. Incearca sa iei o gustare sanatoasa de fiecare data cand ti se face foame si sa incerci sa ai o dieta echilibrata.

6. Obisnuieste-te sa mananci multe verdeturi 
 
Cu cat mananci mai multe salate, cu atat pielea ta va fi mai frumoasa, foamea va fi tinuta la distanta si digestia va merge struna. Verdeturile accelereaza metabolismul, combat constipatia si ofera organismului foarte multe vitamine si minerale. Asadar, obisnuieste-te sa consumi la fiecare masa salata verde, salata de spanac, rucola, leurda, loboda, stevie, urzici, broccoli, fasole verde, patrunjel si ce alte verdeturi iti mai plac. Combina-le in salate cu putin ulei de masline si vei avea mereu o stare buna de sanatate.
 
7. Mergi cu o prietena la sala
 
Mai multe studii au aratat ca obiceiul de a face exercitii fizice cu o prietena te fac mai motivata si te ajuta sa slabesti mai repede. De asemenea, mersul la sala cu o prietena iti creeaza o stare mentala buna si te elibereaza de stres. Dupa cum se stie, stresul este inamicul numarul 1 al curelor de slabire, deoarece duce la stagnare in procesul de ardere a grasimilor.